Toyota konceptom bZ4X najavljuje potpuno električne modele

Toyota konceptom bZ4X najavljuje potpuno električne modele

Toyota je pionir u ponudi hibridnih vozila i ima izrazito široku paletu hibridnih vozila, no da na električnom pogonu radi i ona govori činjenica kako će do 2025. godine predstaviti 15 električnih vozila, uključujući i 7 Toyota bZ modela.

Električni Mercedes EQA dobiva dvije nove izvedbe s pogonom na sve kotače
Do 510 km dosega za novi električni SUV Škoda Enyaq iV
Domaća prezentacija za prvu električnu Mazdu MX-30

Toyota je na salonu automobila u Šangaju predstavila koncept bZ4X – prvi potpuno električni model. bZ je skraćenica za ”Beyond Zero”, a da Toyota misli ozbiljno govori i činjenica kako će do 2025. godine Toyota predstaviti 15 električnih vozila, od kojih će 7 biti Toyota bZ modeli.

Toyota bZ4X Concept je SUV srednje veličine s pogonom na sve kotače, a razvijen je u partnerstvu sa Subaruom, oslanjajući se na specifične vještine i iskustvo svake tvrtke. Očekuje se da će prodaja serijske izvedbe započeti sredinom sljedeće godine. Glavni inženjer Koji Toyoshima rekao je: ”Naš ciljani kupac je neko tko pridaje važnost vremenu provedenom s obitelji i prijateljima. Kada žele uživati u takvim trenucima, Toyota bZ4X Concept može im poslužiti kao središte za okupljanje.”

Iako vanjski dizajn ne govori na prvu kako je riječ o konceptu, a mnoge linije neodoljivo podsjećaju na Lexusov dizajnerski izričaj, najveće je iznenađenje uređenje unutrašnjosti – konkretnije volana i instrument ploče. Instrument ploča je lagano podignuta i smještajem podsjeća na Peugeotov i-Cockpit, a volan je dizajniran bez gornjeg luka. A tako bi trebalo biti i na serijskoj izvedbi.

Toyota bZ4X Concept bit će dostupan s prvom na svijetu izvedbom ”Steer-by-Wire” u jednom modelu masovne proizvodnje. Ova tehnologija daje vozaču veću kontrolu i precizniji odziv u skladu s brzinom vozila i  kutom upravljanja. ”Steer-by-wire” također odstupa od tradicionalnog kružnog kola upravljača, zamjenjujući ga upravljačem jedinstvenog oblika koji eliminira potrebu da vozač pomiče ruke oko kola upravljača dok okreće, dodajući na kvaliteti, ali i zabavi u vožnji.

Toyota bZ4X Concept izgrađen je na novoj modularnoj platformi e-TNGA, razvijenoj posebno za električna vozila. To omogućuje dug međuosovinski razmak i male prevjese, što omogućuje više prostora za putnike i prtljagu. Sve u svemu, riječ je o zanimljivom konceptu i jedva čekamo ljeto sljedeće godine da i isprobamo ovaj automobil.

KOMENTARI