Novi Twingo stiže već 2026. godine, a bit će dizajniran u retro stilu

Novi Twingo stiže već 2026. godine, a bit će dizajniran u retro stilu

Renault je objavio prve fotografije koncepta četvrte generacije Twinga koji će biti retro izgleda, a pogonit će ga električni motor.

Smart najavljuje najsvestraniji model
Toyota predstavlja Mirai MY2024
Alpine najavljuje električnu revoluciju, ali i dolazak na tržište SAD-a

Sada već davne 1992. godine Renault je prvi puta prikazao Twingo, simpatičan mali gradski automobil koji je na tržište stigao 1993. godine i napravio revoluciju u segmentu, ponudivši mnogo prostora i prilagodbe u relativno kratkoj karoseriji, a sada Renault najavljuje četvrtu generaciju Twinga koja bi ponovno trebala biti revolucionarna.

Naime, tijekom konferencije vezane za budućnost brenda, ujedno je najavljeno i osnivanje nove tvrtke Ampere koja će biti prvi punokrvni proizvođač električnih vozila i softvera u Europi, najavljena je i potpuno nova generacija Twinga. Iako se prvotno mislilo kako će trenutni Twingo biti i posljednji, te se očekivalo kako će retro model Renault 5 biti njegov svojevrstan nasljednik, to ipak nije tako.

Na istoj press konferenciji je potvrđeno kako će serijska izvedba Renaulta 5 biti predstavljena sljedeće godine na Salonu automobila u Ženevi, a najavljeno je i kako će njegova cijena biti 25.000 eura, a onda se dogodio iznenađenje i prikazan je koncept četvrte generacije Twinga.

Naravno, riječ je o električnom automobilu koji je postavljen na istu platformu kao i veći Renault 5, no sada platforma ima novo ime – AmpR Small, umjesto SMF-BEV, a najavljeno je i kako će novi Twingo imati i najbolju efikasnost u klasi, uz prosječnu potrošnju od 10 kWh/100 km. Drugih informacija nema, osim da će početna cijena biti ispod 20.000 eura.

Dizajn se oslanja na prvu generaciju koju još uvijek možemo često vidjeti na našim prometnicama, a najveća razlika je što će novi Twingo imati karoseriju s 5 vrata. Hoće li unutrašnjost biti jednako praktična i prilagodljiva kao i na originalu? To još ne znamo,, ali bi se to moglo dogoditi. A hoće li Twingo ponovno napraviti revoluciju? To ćemo vidjeti za dvije godine.

KOMENTARI