Novi Twingo stiže već 2026. godine, a bit će dizajniran u retro stilu

Novi Twingo stiže već 2026. godine, a bit će dizajniran u retro stilu

Renault je objavio prve fotografije koncepta četvrte generacije Twinga koji će biti retro izgleda, a pogonit će ga električni motor.

S ovom električnom Ariyom se kreće na ekspediciju od Sjevernog do Južnog pola
Toyota mijenja strategiju oko električnih modela
Koncept Nissan Hyper Punk ima jako zanimljivo dizajnirane kotače

Sada već davne 1992. godine Renault je prvi puta prikazao Twingo, simpatičan mali gradski automobil koji je na tržište stigao 1993. godine i napravio revoluciju u segmentu, ponudivši mnogo prostora i prilagodbe u relativno kratkoj karoseriji, a sada Renault najavljuje četvrtu generaciju Twinga koja bi ponovno trebala biti revolucionarna.

Naime, tijekom konferencije vezane za budućnost brenda, ujedno je najavljeno i osnivanje nove tvrtke Ampere koja će biti prvi punokrvni proizvođač električnih vozila i softvera u Europi, najavljena je i potpuno nova generacija Twinga. Iako se prvotno mislilo kako će trenutni Twingo biti i posljednji, te se očekivalo kako će retro model Renault 5 biti njegov svojevrstan nasljednik, to ipak nije tako.

Na istoj press konferenciji je potvrđeno kako će serijska izvedba Renaulta 5 biti predstavljena sljedeće godine na Salonu automobila u Ženevi, a najavljeno je i kako će njegova cijena biti 25.000 eura, a onda se dogodio iznenađenje i prikazan je koncept četvrte generacije Twinga.

Naravno, riječ je o električnom automobilu koji je postavljen na istu platformu kao i veći Renault 5, no sada platforma ima novo ime – AmpR Small, umjesto SMF-BEV, a najavljeno je i kako će novi Twingo imati i najbolju efikasnost u klasi, uz prosječnu potrošnju od 10 kWh/100 km. Drugih informacija nema, osim da će početna cijena biti ispod 20.000 eura.

Dizajn se oslanja na prvu generaciju koju još uvijek možemo često vidjeti na našim prometnicama, a najveća razlika je što će novi Twingo imati karoseriju s 5 vrata. Hoće li unutrašnjost biti jednako praktična i prilagodljiva kao i na originalu? To još ne znamo,, ali bi se to moglo dogoditi. A hoće li Twingo ponovno napraviti revoluciju? To ćemo vidjeti za dvije godine.

KOMENTARI