Nikad elegantnija petica karavan

Nikad elegantnija petica karavan

Nakon mnogobrojnih najava pred nama je nova generacija BMW-ove serije 5 u karavan izvedbi, a već na prvu možemo reći kako je riječ o najelegantnijoj izvedbi u povijesti.

Lanzador concept: Ni Lamborghini neće biti imun na struju
EX30 je najmanji Volvo SUV, a dostupan je samo kao električni model
Predstavljen je Renault 5 Prototype Roland-Garros

Nakon što je prošle godine predstavljena nova serija 5 u limuzinskoj izvedbi, BMW predstavlja i karavan, odnosno Touring izvedbu nove petice. Vjerovali ili ne, ali u Njemačkoj karavan izvedba čini preko 50 % prodanih petica, a s novom bi generacijom ova brojka mogla još više narasti. Naime, prema prvim fotografijama mora se priznati kako ovaj model izgleda bolje nego ikad prije, ali i elegantnije nego ikad prije. Dizajneri su napravili odličan posao.

Šesta je generacija veća od prethodne i u dužinu sada broji 5060 mm (+97 mm), u širinu 1900 mm (+32 mm) i u visinu 1515 mm (+17 mm), a narastao je i međuosovinski razmak koji je sada dug 2995 mm (+20 mm). Profitirao je i prtljažnik koji donosi veći otvor za utovar, a u svim izvedbama mu je obujam 570 litara, odnosno 1700 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima. Stražnja se sjedala preklapaju pritiskom tipke u prtljažniku, a djeljiva su u omjeru 40:20:40.

U početku prodaje u ponudi će biti četiri izvedbe – dva dizela i dva električna modela, a kasnije stižu i benzinci, kao i M5 izvedba.

BMW 520d Touring dolazi s dvolitrenim turbo dizel motorom koji raspolaže sa 145 kW/197 KS i 400 Nm okretnog momenta a u ponudi će biti u izvedbi s pogonom na dva kotača, ili pak u xDrive izvedbi s pogonom na sve kotače, a ovaj je motor kombiniran s 48-Voltnim blagohibridnim sustavom.

Električni i5 Touring je također dostupan u dvije izvedbe, i to s 250 kW/340 KS i 430 Nm okretnog momenta u kombinaciji s pogonom na stražnje kotače (i5 eDrive40 Touring), ili u kombinaciji s dva elektromotora koji daju ukupnu snagu od 380 kW/517 KS i 795 Nm okretnog momenta s pogonom na sve kotače. Potonji dolazi pod oznakom i5 M60 xDrive Touring.

Što se tiče unutrašnjeg uređenja, on je poznat iz limuzinske izvedbe, što uključuje zakrivljeni prednji zaslon s najnovijim iDrive multimedijskim sustavom, kao i svim najnovijim sustavima za pomoć u vožnji. Prodaja kreće uskoro, a cijene u Njemačkoj startaju od 61.750 eura.

KOMENTARI