Novi Mercedes-Benz GLA viši je od prethodnika

Novi Mercedes-Benz GLA viši je od prethodnika

Povećanje visine za 104 mm i smanjivanjem dužine za 14 milimetara novi Mercedes-Benz GLA sprijeda donosi više prostora za glavu te značajno više prostora za noge straga

Novi Mercedes-Benz GLC Coupé
U Hrvatskoj predstavljena nova Mercedes B klasa
Crash test: Mercedes-Benz EQC

Početak prodaje novog Mercedes-Benz GLA u Europi planira se za proljeće 2020., a nakon toga i u SAD-u i Kini. Visina novog GLA od 1611 milimetara (1616 s krovnim šinama) nadilazi visinu prethodnika za više od deset centimetara. Povećan je i prtljažnik za 14 litara, s 421 na 435 litara.

Tipične terenske dizajnerske značajke uključuju uspravan prednji kraj, kratke prevjese sprijeda i straga te sveobuhvatnu zaštitu podvozja. 4MATIC izvedba uključuje Off-Road Engineering paket kao dio standardne opreme. Dodatni program vožnje donosi funkciju pomoći pri vožnji nizbrdo i terensku animaciju na medijskom zaslonu, zajedno u kombinaciji s MULTIBEAM LED prednjim svjetlima, specijalnom funkcijom svjetala za terensku vožnju.

Driving Assistance paket uključuje funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na bicikliste ili vozila te upozorenje kada se u blizini zebre detektiraju pješaci. GLA je u mogućnosti reagirati kada to ne učini vozač.

Active Brake Assist aktivira se u mnogim situacijama uključivanjem autonomnog kočenja kako bi se izbjegao sudar ili smanjile njegove posljedice. Sustav također može kočiti do brzina od približno 60 km/h u slučaju stacionarnih vozila i pješaka koji prelaze cestu ispred vozila. Ovisno o situaciji to čak sprječava sudare s brzinom do 50 km/h.

Ispod haube su ugrađeni četiri-cilindrični benzinski i dizelski motori. U usporedbi s prethodnom generacijom, karakteriziraju ih značajno veće specifične snage, poboljšana učinkovitost i smanjene emisije. Već se priprema plug-in hibridni pogonski sustav treće generacije s lokalnim nultim emisijama.

Mercedes-Benz GLA 200 ulazni je benzinski model uz motor oznake M 282, zapremine 1,33 litre te snage 120 kW (163 KS), uz 250 Nm i deaktivaciju cilindara. Postiže 210 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 8,7 sekundi.

Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC vrh je ponude uz 2,0-litarski četverocilindrični turbo motor, poznat iz AMG A 35 modela, uz 225 kW odnosno 306 KS te 400 Nm. Postiže 250 km/h, a s mjesta do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu.

KOMENTARI