Nepropisno korištenje mobitela, alkohol i velike brzine

Nepropisno korištenje mobitela, alkohol i velike brzine

Uz tri najčešća prekršaja u prometu vozači su na hrvatskim prometnicama tijekom posljednjeg vikenda izbjegavali korištenje sigurnosnog pojasa, a najveća izmjerena brzina je bila 223 km/h

Kazna ako prebrzo izađete s autoceste u Srbiji
Sitno ćemo i uštedjeti – prestaje obaveza vožnje s upaljenim svjetlima
Novi zakon: vozač kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog su vikenda, od 29.11. do 01.12.2019. godine utvrdili ukupno 3.670 prekršaja, a ovo su najčešći:

– 299 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,75 g/kg izmjerena je na području PU zagrebačke,
– 1.455 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko-posavske te iznosi 223 km/h,
– 424 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 196 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom (najviše na području PU splitsko-dalmatinske).

Policija je na području PU zagrebačke u vožnji pod utjecajem alkohola zatekla 46 vozača, što je najveći broj prekršaja po upravama, a najmanje na području PU dubrovačko – neretvanske i PU ličko – senjske, po 4 takva prekršaja.

Najbrže se vozilo na području PU dubrovačko-neretvanska, policija je u prekršaju ulovila 173 vozača, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko-kninskoj, 6 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najomraženiji je vozačima na području PU splitsko-dalmatinske, njih 139 se vozilo nevezano dok je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen na području PU splitsko – dalmatinske, 47 takvih prekršaja.

U razdoblju od 29.11. do 01.12.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 50 prometnih nesreća s nastradalim osobama, pri čemu su u četiri nesreće smrtno stradale četiri osobe dok je u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 55 sudionika.

I dalje se, bez obzira na prethodni prekršaj, događa ponavljanje istih (najtežih) prekršaja – 19 osoba je zatečeno u 23 ponovljena teška prekršaja:

– nedopuštena koncentracija alkohola – 15
– upravljanje prije stjecanja prava – 4
– upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 1
– upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 3.

KOMENTARI