Nemojte se ljeti voziti sa zimskim gumama

Nemojte se ljeti voziti sa zimskim gumama

Zimske gume upotrebljavajte samo zimi, a ljetne ljeti. Od 15. travnja u Hrvatskoj više neće biti obavezna upotreba zimske opreme u prometu

Test ljetnih guma
Ljeti na put s ljetnim, a ne zimskim gumama
Kakvu gumu kupiti, u manjoj ili u većoj dimenziji?

Zimske gume su namijenjene samo za vožnju u zimskim mjesecima. Iako mnogi gume na vozilima doživljavaju samo kao gume, ne praveći razliku između ljetnih i zimskih uvjeta, ne zaboravite kako uskoro završava zakonska odredba o upotrebi zimske opreme u prometu.

Kod viših temperatura ljetne su gume sigurnije, imaju poboljšanu upravljivost, bolje prianjaju na podlogu te istovremeno i troše manje goriva nego da se vozite na zimskim gumama. Time ne utječemo samo na svoju sigurnost nego i na sigurnost drugih sudionika u prometu pa bez obzira koliko kilometara prelazili, ljeti bismo se trebali voziti na ljetnim, a zimi na zimskim gumama. Jasno, bitno je i stanje samih guma kao i njihova starost.

Ovisno o vremenu za koje su projektirane, gume se razlikuju po vanjskoj konstrukciji, po kemijskom sastavu gumene mješavine. I dok zimske gume s dodatnim lamelama na gaznoj površini osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i na ledu, ljetne gume imaju veće i kruće blokove gazne površine koje će se pri skretanju i vožnji u zavojima manje savijati. Istovremeno, gume imaju bolje prianjanje i kraći zaustavni put, a upravljivost u kritičnim situacijama može biti iznimno bitna. Zaustavni put s ljetnim gumama, pri temperaturi iznad 15 stupnjeva Celzijusa, u odnosu na zaustavni put sa zimskim gumama može iznositi i do sedam metara u korist ljetnih guma, što je gotovo petina zaustavnog puta pri 100 km/h.

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume

Zbog većeg postotka dodane silike, zimske gume su osjetno mekše od ljetnih te posljedično bolje prianjaju na temperaturama ispod 7 stupnjeva Celzijusa. Goodyear, proizvođač guma, smatra da će se zbog toga zimske gume pregrijavati ljeti, stvrdnit će se te tako izgubiti svoje značajke. Jasno, povećava se i habanje guma te potrošnja goriva.

Sa završetkom zimske sezone, zimske gume je potrebno i kvalitetno skladištiti pa ih u uspravnom položaju čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Ukoliko su zimske gume postavljene na naplatke, objesite ih na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume).

Za očuvanje svojstava zimske gume ključno je i pravilno skladištenje

Nismo zaboravili na cjelogodišnje gume koje se mogu koristiti tijekom cijele godine, i ljeti i zimi te u svim uvjetima, ali one predstavljaju kompromis pa zbog toga ipak nećete imati jednako dobra svojstva u pravim zimskim ili ljetnim uvjetima.

KOMENTARI