Nakon hibridne izvedbe, predstavljena je i potpuno električna Astra

Nakon hibridne izvedbe, predstavljena je i potpuno električna Astra

Opel je predstavio električnu Astru koja će biti dostupna kao kompakt s 5 vrata i kao puno praktičniji karavan, a temelji se na Peugeotu 308, koji je također dostupan u istim karoserijskim izvedbama.

Mercedes konceptom CLA najavljuje budući kompakt
Još jedan bezličan električni model: Volkswagen ID.7 Tourer
Jeep najavio svoj prvi potpuno električni model

Opel je predstavio i potpuno električnu izvedbu Astre, i to i kompaktnoj izvedbi, ali i u karavan izvedbi čiji je puni naziv Astra Sports Tourer Electric. Izvana razlika u dizajnu nema, osim oznake e, a i ove izvedbe se temelje na električnom Peugeotu 308, koji je također dostupan i dvije iste karoserijske izvedbe.

Tako nema razlike ni u pogonu, a riječ je o elektromotoru koji razvija maksimalnu snagu od 115 kW/156 KS i pritom nudi okretni moment od 270 Nm, a pogon se prenosi na prednje kotače. Opel posebno ističe i kako je maksimalna brzina ograničena na 170 km/h, što je više nego što nudi konkurencija, no trajanje ubrzanja od 0 do 100 km/h nije objavljeno. Vozač će moći birati između tri načina vožnje – Eco, Normal i Sport.

Što se tiče baterije, ona se sastoji od 102 ćelije raspoređene u 17 modula, a kapacitet joj je 54 kWh. Kada je u potpunosti napunjena, nudi autonomiju do 416 km. Iz Opela kažu i kako joj je prosječna potrošnja 14,9 kWh/100 km, što je jako dobar rezultat, no to ćemo tek vidjeti u stvarnim uvjetima na cesti.

Kako je baterija postavljena u podvozje, tako se ponuda prostora za putnike i u prtljažniku nije mijenjala, pa Astra Sports Tourer Electric nudi prtljažnik od 516 litara, odnosno od 1553 litre kada se preklope stražnja sjedala. Unutrašnjost je također ista i donosi dva 10-inčna zaslona, a razlike su u tek ponekom izborniku koji je vezan uz električni pogon.

Najavljeno je i kako nova električna Astra u obje karoserijske izvedbe na tržište stiže na proljeće sljedeće godine, no cijene još nisu poznate, a bit će objavljene tek pred sam početak prodaje.

KOMENTARI