Najavljen Yaris Cross s novim hibridnim pogonskim sklopom i drugim novostima

Najavljen Yaris Cross s novim hibridnim pogonskim sklopom i drugim novostima

Yaris Cross dobiva snažniji Hybrid 130 pogonski sklop, ali i novi multimedijski sustav, novu instrument ploču i digitalni ključ.

Evo svih poznatih informacija o novoj generaciji Suzuki Swifta
Jeep Avenger je od sada dostupan i u novoj e-Hybrid izvedbi
TEST: Renault Megane 1.3 TCe 140 EDC – Malene preinake za dojmljiviji nastup

Toyota je s modelom Yaris Cross pogodila na europskom tržištu gdje bilježi jako dobre prodajne rezultate, a trenutno je najprodavaniji model u svojoj klasi. A kako bi ostao konkurentan Toyota je pripremila niz poboljšanja za ovaj model, ali i novi hibridni pogonski sklop.

Oznaka Hybrid 130 donosi 1,5-litreni puni hibridni električni sustav opremljen je novim sklopom mjenjač-diferencijal koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1). Sve to je rezultiralo maksimalnom snagom sustava od 97 kW/132 KS, što je rast od 14%, dok je okretni moment porastao za 30% na 185 Nm. To je rezultiralo i boljim performansama, pa sada ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 0,5 sekunde kraće, odnosno 10,7 sekundi, a smanjene su i CO2 emisije s vrijednostima 103-122 g/km.

Novi će motor biti dostupan u dva paketa opreme – Premiere Edition koji je dostupan s novom Urban Khaki bojom i novim 18-inčnim naplatcima, koju vidite na fotografijama, te s GR Sport paketom opreme. U ponudi i dalje ostaje slabija hibridna inačica snage 85 kW/116 KS, koja će se od sada prodavati pod oznakom Hybrid 115.

Toyota je poradila i na zvučnoj izolaciji pa su napravljena poboljšanja na četiri ključna područja: dinamički prigušivač dodan je lijevom nosaču motora; rezonator je postavljen na usisno crijevo; unutarnji prigušivač ploče promijenjen je iz jednoslojne u troslojnu konstrukciju; a na gornji prigušivač poklopca dodan je dodatni sloj filca. A za suzbijanje buke od vjetra i ceste koriste se deblja stakla, i to za vjetrobransko staklo, kao i za prednja i stražnja bočna stakla.

Što se tiče novosti u unutrašnjosti, tu su sada novi digitalni instrumenti u dijagonali od 7 ili 12,3 inča, dok je novi multimedijski zaslon sada brži u radu a dolazi u veličinama od 9 ili 10,5 inča, ovisno o opremi. Sustav sada ima poboljšan sustav prepoznavanja glasa, a serijski sada dolazi bežično spajanje s Apple CarPlay i Android Auto uređajima.

Toyota Yaris Cross GR Sport Hybrid 130

Osim toga, uz aplikaciju MyT tu je i podrška za digitalni ključ, a omogućuje do pet korisnika s dozvolom za pristup vozilu. On podržava otključavanje, zaključavanje i pokretanje vozila bez potrebe za vađenjem mobitela iz džepa. Tu su i dodaci u Toyota Safety paketu opreme.

Toyota Yaris Cross GR Sport Hybrid 130

Unutarnje presvlake sjedala također su osvježene novim uzorkom, a mekana presvlaka donje ploče s instrumentima uvedena je na svim razinama opreme, a isto tako boja Juniper Blue dostupna je na svim razinama opreme.

Toyota Yaris Cross GR Sport Hybrid 130

KOMENTARI