Mini Vision Urbanaut koncept prikazuje kako Mini vidi budućnost svojih modela

Mini Vision Urbanaut koncept prikazuje kako Mini vidi budućnost svojih modela

Modularna i prostrana unutrašnjost, kao i autonomna vožnja te električni pogon glavni su detalji ovog, nadasve osebujno dizajniranog modela koji vrlo vjerojatno nikad neće postati serijski model.

Autonomna ProPILOT vožnja stigla u Nissan Qashqai
Prva autonomna vožnja s Range Roverom
Jaguar i Land Rover automobili razgovaraju jedni s drugima

Mini je predstavio svoj novi koncept naziva Vision Urbanaut, koji se prvenstveno ističe svojim dizajnom koji je koncipiran u monovolumenskom dizajnu s izrazito zanimljivim dizajnom prednjeg i stražnjeg dijela vozila.

Tako su prednja okrugla LED svjetla spojena s LED trakom koja ovom konceptu daju jedinstven izgled, a slično su dizajnirana i stražnja svjetla. Treba naglasiti kako se ni jedno svjetlo ne vidi dok nije upaljeno.

No svijetla ne samo da svjetle, nego mogu prikazivati i raznovrsni prikaz za komunikaciju, a koncept ima osvijetljeni kotači, kao i potpuno proziran krov.

Zanimljivo je i rješenje otvaranja vjetrobranskog stakla prema gore, kako bi se formirao ”balkon” i kako bi lakše ušao zrak u unutrašnjost, koja pak donosi mnoga zanimljiva rješenja.

Tu je sve dizajnirano tako da vrijeme provedeno u vožnji bude što udobnije, pa čitava unutrašnjost podsjeća na udoban dnevni boravak. No osim toga, unutrašnjost je modularna, pa ju je moguće preslagivati prema vlastitim željama i potrebama.

Kako je riječ o autonomnom automobilu, volan i pedale su sakrivene, no ako netko baš želi voziti, dovoljno je pritisnuti tipku Mini i tada se u unutrašnjosti dobiva klasična vozačka pozicija. Kao što se može i očekivati, pogon Vision Urbanauta je na struju.

Moramo priznati kako je riječ o iznimno zanimljivom konceptu koji se nikada neće naći u serijskoj proizvodnji, no pojedini detalji dizajna vanjskog dijela i unutrašnjosti, kao i neka rješenja zasigurno će se vrlo brzo naći na nekom novom serijskom modelu iz Minija.

KOMENTARI