Mercedes-Benz je za novi električni EQS pripremio MBUX Hyperscreen

Mercedes-Benz je za novi električni EQS pripremio MBUX Hyperscreen

Za novi električni model visoke klase EQS, Mercedes-Benz je pripremio veliki zaslon koji se proteže gotovo čitavom površinom prednje ploče, a opremljen je i umjetnom inteligencijom (AI) uz softver koji je sposoban učiti.

Predstavljen je električni BMW iX3
Legendarni Renault 5 kroz dvije godine dobiva nasljednika s električnim motorom
Uz do 330 km autonomije, električni Peugeot e-Traveller nudi i 9 sjedala

”Vizualno impresivno, radikalno, lako za uporabu i ekstremno spremno za učenje: MBUX Hyperscreen sučelje jedna je od istaknutih značajki u modelu EQS.” kažu u Mercedes-Benzu, a moramo priznati da nisu daleko od istine.  Naime, gotovo čitava prednja konzola je prekrivena s tri velika zaslona – jedan služi kao instrument ploča, tu je i središnji zaslon s prikazom svih mogućih informacija i multimedije, a dodan je i treći zaslon koji se nalazi ispred suvozača. Čitava površina je dijagonale 141 cm, a ukupna joj je površina 2.432 cm2.

Tako suvozač može gledati TV (samo na nekim tržištima) ili pak neki od vlastitih video snimaka, no zaslon je napravljen tako da vozač sa svoje pozicije ne može vidjeti što se prikazuje na tom zaslonu, a sve kako ne bi imao smetnje prilikom vožnje. Sam sustav koristi 8 CPU jezgri i 24 GB radne memorije, a u svakom se vozilu može koristiti do 7 profila.

Čitav sustav posjeduje i umjetnu inteligenciju (AI) koja je sposobna učiti, a sve kako bi se što bolje prilagodila vašim željama i potrebama. MBUX sustav proaktivno korisniku prikazuje odgovarajuće funkcije u pravom trenutku. Osjetljivost na kontekst stalno se optimizira prema promjenama u okolini i ponašanju korisnika. Takozvani nulti-sloj korisniku na najvišoj razini osigurava MBUX informacijsku arhitekturu s dinamičnim, sažetim sadržajem cijelog MBUX sustava i povezanih usluga. Tu je i preko 20 dodatnih funkcija – od programa aktivne masaže do podsjetnika na rođendane, kao i sugestija za popis obveza – automatski se nude uz pomoć umjetne inteligencije kada su bitne za klijenta. ”Magic Modules” je kućni naziv koji su razvojni inženjeri dali tim modulima za sugestiju, a koji se prikazuju na nultom-sloju.

Ovdje su navedena četiri primjera kako umjetna inteligencija uči. Korisnik može prihvatiti ili odbiti odgovarajuću sugestiju samo jednim klikom. Tako će naučiti ako uvijek zovete određenog prijatelja na putu kući utorkom navečer, sustav će sugerirati provođenje odgovarajućeg poziva na taj dan u tjednu i u isto vrijeme. Prikazuje se posjetnica s njegovim kontaktnim informacijama i, ako je spremljeno, prikazuje se njegova slika. Sve MBUX sugestije su povezane s korisničkim profilom. Ako netko drugi vozi EQS utorkom navečer, sustav neće dati ovu preporuku ili postoji druga, ovisno o preferencijama trenutačnog korisnika.

Ako EQS vozač redovito zimi koristi funkciju masiranja na principu vrućeg kamena, sustav uči i automatski sugerira funkciju udobnosti pri zimskim temperaturama. A ako korisnik redovito uključuje grijanje upravljača i sjedala, sustav mu to sugerira čim pritisne grijanje sjedala. Šasija modela EQS može se podići kako bi se osigurao veći razmak od tla. To je korisna funkcija za strme ulaze u garažu ili ležeće policajce. MBUX pamti GPS lokaciju na kojoj je korisnik koristio ”Vehicle Lift-Up” funkciju. Ako se vozilo ponovo približi GPS poziciji, MBUX neovisno sugerira podizanje modela EQS.

Ovaj MBUX Hyperscreen će se prvi puta koristiti u novom električnom modelu visoke klase EQS, koji će biti predstavljen u drugoj polovici godine. Za sada je potvrđeno kako će imati doseg s jednim punjenjem i do 700 km, a njegov teaser možete vidjeti na priloženoj fotografiji.

KOMENTARI