Koncept Dacia Manifesto testira značajke koje će se ugrađivati u buduće modele

Koncept Dacia Manifesto testira značajke koje će se ugrađivati u buduće modele

Manifesto je „laboratorij” za testiranje inovativnih rješenja, a neke od njegovih revolucionarnih značajki ugrađivat će se u buduće serijske modele marke Dacia, a istovremeno je robustan i esencijalan.

Škoda je s konceptom Vision 7S najavila budućnost brenda
Toyota je u 25 godina uspjela prodati preko 15 milijuna hibridnih vozila
60 godina Alpine A110 proslavljeno električnim konceptom A110 E-ternite

Najnoviji koncept Manifesto Dacia pokazuje kako neki model može istovremeno biti esencijalan, robustan, ekološki, pristupačan ali i cool! Ovim konceptom Dacia testira nova inovativna rješenja. Dacia je odmah rekla kako nije riječ o prototipu nekog budućeg modela, već ovim konceptom poručuje svojim kupcima, koji su sve skloniji boravku u prirodi, kako radi na povećanju vrijednosti i kvaliteta.

Manifesto mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo, gdje su putnici u izravnom doticaju s okolišem, što znači da na vozilu nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla! Putnici se osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, učinkovit i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device (hrv. Ponesi svoj uređaj) omogućuje putnicima da u potpunosti integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom. Taj je sustav već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

Tu je još jedna revolucionarna značajka koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme. A budući da kod Dacije „kul” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Jer zašto biste imali dva svjetla, kada vam jedno pruža sasvim dostatno osvjetljenje?

Tu su i sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve kotače, velik razmak od tla, velike kotače i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima. Osim toga je i vodootporan, što znači da se njegova unutrašnjost može očistiti mlazom vode. Tu su i odvojivi pokrovi sjedala koji se u trenu pretvaraju u vreće za spavanje.

Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, budući da se njihove prečke mogu konfigurirati na različite načine. (Dacia se već uzdigla iznad svih svojim inovativnim modularnim krovnim nosačima za Sandero Stepway i Jogger, koji će uskoro postati dostupni i za Duster); a namjenska i uklonjiva baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući Manifesto u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

Veliki dio karoserije koncepta Manifesto izrađen je od recikliranog materijala Starkle s „pjegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera. U unutrašnjosti su također upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni kromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijinim modelima. Bezzračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

KOMENTARI