Ovako izgleda budućnost bavarskih električnih SUV-ova: BMW Vision Neue Klasse X

Ovako izgleda budućnost bavarskih električnih SUV-ova: BMW Vision Neue Klasse X

BMW je predstavio novi konceptni automobil kojom najavljuje novo poglavlje u dizajnu budućih Neue Klasse automobila.

Radi smanjenja potražnje, Volkswagen smanjuje proizvodnju svojih električnih vozila i do 30%
Alpine je predstavio A290_β concept, viziju električnog hot hatcha koji stiže 2024.
Proace Max je najveći kombi iz Toyote, a predstavljen je i Hilux Hybrid 48V

BMW Vision Neue Klasse X daje prvi uvid u novu generaciju SAV (Sport Activity Vehicle) automobila, kako u BMW-u opisuju SUV modele, a već je i najavljeno kako će serijska proizvodnja ovog modela krenuti tijekom 2025. godine u tvornici Debrecen u Mađarskoj. Ovaj novi koncept nastavlja na već viđeni koncept limuzine Vision Neue Klasse, a najavljuje šest modela koji će se pojaviti na tržištu u sljedećih par godina.

Vision Neue Klasse X krase bubrezi puno manjih dimenzija nego smo navikli u posljednje vrijeme od BMW-a, a to bi se većini trebalo svidjeti. No znate kakvi su ljudi, sad će prigovarati kako su premali. Sprijeda su tu dva okomito postavljena dnevna LED svjetla, dok su straga svjetla tanka i gotovo da se protežu čitavom širinom vozila. Straga je vidljiv i razlomljeni spojler na krovu, kojeg sve češće viđamo na električnim automobilima.

U koncept je ugrađena i najnovija, šesta po redu, generacija BMW eDrive tehnologija, a u koncept su ugrađene i nove okrugle litij-ionske baterije koje imaju 20% veću gustoću od aktualnih baterija, a u kombinaciji sa sustavom od 800 volti, to bi trebalo poboljšati brzinu punjenja do 30 %. Teoretski, za dodatnih 300 km autonomije baterije treba puniti 10 minuta. No nije specificirano kolika mora biti minimalna snaga punjača.

Zahvaljujući razvijanju samo električne izvedbe, omogućen je veliki međuosovinski razmak i mali prevjesi, što bi trebalo omogućiti mnogo prostora u kabini, ali i u prtljažniku. Naravno, unutrašnjost je dizajnirana „čisto“, ali će u serijskoj izvedbi ipak morati imati i nešto gumbića.

KOMENTARI