HEP je pustio u rad 175 kW ultra-brzu punionicu na odmorištu Vukova Gorica

HEP je pustio u rad 175 kW ultra-brzu punionicu na odmorištu Vukova Gorica

HEP je punionicu snage 175 kW postavio u suradnji s Inom na autocesti A6 Rijeka – Zagreb, a sada HEP ima već 120 punionica širom Hrvatske.

McLaren je upravo predstavio svoj najbrži kabriolet: 765LT Spider
Tko na žalost neće nastupiti na Zagreb Auto Show?
Putnički automobil s mogućnošću 100% odbitka PDV-a

HEP je u suradnji s Inom na odmorištu Vukova Gorica prvi u Hrvatskoj pustio u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultra-brzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj. Prva HEP-ova ultra-brza punionica, snage 175 kW, omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta, što je naravno ovisno i o mogućnostima vašeg vozila. Na toj istoj lokaciji od prošle su godine u funkciji četiri HEP-ove brze AC/DC punionice, svaka snage 50 kW, a nakon postavljanja i ultra-brze punionice, Vukova Gorica je postala jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj.

Ova ultra-brza punionica postavljena je u sklopu međunarodnog projekta NEXT-E, sufinanciranog iz fondova EU. Ima dva standardizirana DC priključka (ChaDeMo i CCS) te može puniti električno vozilo snagom od 175 kW. Brzina punjenja na takvoj punionici ovisi o mogućnostima i karakteristikama baterije svakog vozila. Vozila koja mogu iskoristiti pune performanse ultra-brze punionice u prosjeku mogu za oko 15 minuta napuniti bateriju do razine koja omogućava do 200 kilometara vožnje. Punjenje se trenutno ne naplaćuje, a istovremeno je moguće punjenje jednog vozila na ultra-brzoj punionici, dok se na brzoj punionici istovremeno mogu puniti dva vozila.

Ultra-brza punionica vozačima električnih automobila, našim sugrađanima i gostima, maksimalno skraćuje vrijeme stajanja na odmorištu i omogućuje im da što brže dođu do svojih odredišta. Zato planiramo na autocestama postaviti još nekoliko punionica ove ili još veće snage. Prvi smo u Hrvatskoj prepoznali važnost elektrifikacije prometa te smo do danas u hrvatskim gradovima, na međugradskim prometnicama i autocestama postavili više od 120 javnih ELEN punionica“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

HEP u ovom trenutku u realizaciji i planovima ima postavljanje više od stotinu novih punionica širom Hrvatske, koje će uz mrežu postojećih punionica omogućiti lagodniju vožnju električnim automobilom po čitavoj Hrvatskoj. Trenutno se provode i testiranja svih mogućnosti usluge krajnjim korisnicima i modela naplate s ciljem komercijalizacije usluge.

KOMENTARI