Elektrificiran i legendarni Wrangler: šumom se sada možete voziti i samo na struju

Elektrificiran i legendarni Wrangler: šumom se sada možete voziti i samo na struju

Jeep je predstavio Wrangler 4xe, plug-in hibridnu inačicu ovog legendarnog modela, koja nije izgubila ni prostor u unutrašnjosti radi baterija, a ni terenske mogućnosti, no zato je dobila nižu potrošnju i manje zagađuje okoliš.

Jeep Grand Cherokee za 2022. godinu, a po prvi puta dobiva 4xe plug-in hibridni sustav
Obnovljeni plug-in hibrid 2024 Jeep Wrangler 4xe stigao u Europu
Jeep je predstavio obnovljeni Wrangler

Nakon Compassa i Renegadea, Jeep je elektrificirao i svoj najlegendarniji model Wrangler. Tako i on dobiva oznaku 4xe u nazivu, a na struju će moći prijeći i do 50 km s jednim punjenjem, a zanimljivo je i kako će, ako je baterija dovoljno napunjena, isključivo na struju moći voziti i po teškim terenima.

Pogonski sustav Jeep Wranglera 4xe se sastoji od dvolitrenog turbo benzinca, dva elektromotora i 400 V baterije. Mjenjač je automatski s 8 stupnjeva prijenosa, a snaga se prenosi na sva četiri kotača. Ukupna snaga koju razvija sustav iznosi 280 kW/380 KS, a istovremeno se nudi i 637 Nm okretnog momenta.

Iako maksimalna brzina nije objavljena, objavljeno je kako Wrangler 4xe za ubrzanje od nule do stotke treba 6,4 sekunde. Punjenje ugrađene baterija traje do tri sata, a ona omogućuje doseg do 50 km. Naravno, dopunjuje se i prilikom kočenja, pa je prosječna potrošnja u gradu puno niža od standardnih izvedbi.

Vozač može izabrati jedan od tri načina vožnje: Hybrid, Electric i E-Save. Pohvalno je i što je Jeep bateriju ugradio ispod stražnjih sjedala, pa ovakva izvedba nudi jednako prostora kao i standardna, uključujući i prtljažnik obujma 533 litre.

Wrangler 4xe se ni izvana ne razlikuje puno od modela koje pokreću samo motori s unutarnjim izgaranjem, a razlike se svode na plavu boju koja se može naći na oznakama modela i po otvoru za punjenje strujom koji se nalazi visoko na blatobranu, tik ispred vozačkih vratiju.

Sve plug-in hibridne inačice serijski dolaze s digitalnom instrument pločom dijagonale 7 inča te s 8,4-inčnim Uconnect multimedijskim sustavom s navigacijom, podrškom za Android Auto i Apple CarPlay. Naravno, tu su i dodatni izbornici koji prikazuju razne informacije vezane uz hibridni sustav.

Jeep Wrangler 4xe na tržište stiže u drugoj polovici godine, kada će biti poznate i cijene, a nudit će se s bogatom serijskom i dodatnom opremom, a svaki će kupac moći izabrati i nešto iz bogate ponude MOPAR dodataka.

KOMENTARI