Detektor bijesa na cesti

Detektor bijesa na cesti

Ukoliko detektor bijesa primijeti da je vozač bijesan, zaustavit će automobil

Volvo, Ericsson i Telia kroz 5G mrežu testiraju autonomna tehnološka rješenja
Uz 5G mreže automobili će dobiti potpuno nove funkcionalnosti
5G tehnologija primijenjena na auto utrkama

Huawei je patentirao detektor stresa kod vozača te će čak i zaustaviti automobil u slučaju prevelikog napora, ukoliko se prepoznavanjem stresa i samim mjerenjem stresa ustanovi sigurnost za vožnju. Bit će integriran u unutrašnjost vozila.

Sustav uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza. Na primjer, ako vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom – automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Detektor je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, kamerom prati pokrete vozačevih ruku, a mikrofonom prati ton glasa vozača. Namijenjen je vozilima budućnosti te se planira korištenjem 5G tehnologije značajno povećati razina sigurnosti vožnje.

Huawei je spomenutu tehnologiju patentirao u segmentu “budućnost i pametna vozila”, s obzirom da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

To je i dgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila koji već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

KOMENTARI