Automobil prati raspoloženje i zatim se prilagođava vozaču

Automobil prati raspoloženje i zatim se prilagođava vozaču

Kamera prati raspoloženje i promjene u ponašanju raspoloženja vozača te se zatim koristi umjetna inteligencija i podešavaju klima i osvjetljenje

Ekrani u interijeru umjesto kontrolne ploče
Automobili povezani sa semaforima
Kraj za benzinske Jaguare, jer od sljedeće godine u ponudi ostaju samo oni na struju

Jaguar Land Rover kroz umjetnu inteligenciju (AI – artificial intelligence) istražuje nove tehnologije kako bi bolje razumio promjene u raspoloženju vozača za volanom. Konačni proizvod je automobil koji reagira na vaše raspoloženje.

Kroz istraživanje usmjereno na poboljšanja u kabini prepoznat će se stanje svijesti tijekom vožnje i prilagoditi postavke kabine za poboljšanje dobrobiti vozača. Kamera je uz AI tehnologije ključni element te nadzire ponašanje vozača.

Na taj će se način smanjiti stres vozača, a postavke će u kabini biti izmijenjene kako se mijenja raspoloženje vozača – kamera će u skladu s izrazom lica vozača te biometrijskim senzorom pomoći u rješavanju stresa. Naime, 74% ljudi je svakodnevno pod stresom, pokazuju istraživanja.

Automobil će tako samostalno moći prilagoditi razne postavke u kabini, bez da vozač mora nešto napraviti: ako se znojimo, podesit će se postavke ventiliranja kabine. Možda će nam putem multimedijskog sustava pustiti glazbu koja će popraviti naše raspoloženje, a i podešavanjem ambijentalne rasvjete s umirujućim bojama u kabini moći će se utjecati na raspoloženje.

Zijeva li vozač, smanjit će se temperatura u kabini. Moći će se prepoznati i drugi znakovi umora vozača. S vremenom će sustav naučiti iz vozačevog ponašanja i moći će znati za vozačeve sklonosti i želje te će na osnovu toga bolje prilagođavati interijer.

Novi sustav za otkrivanje raspoloženja jedan je od niza tehnologija koje Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije „mirnog utočišta“ kako bi se poboljšalo cjelokupno iskustvo vožnje. Uz vozača, Jaguar Land Rover isprobava slične tehnologije i na putnicima na stražnjim sjedalima, a kamera je postavljena na naslon za glavu. Ako sustav otkrije znakove umora, moći će potamniti svjetlo u kabini, zatamniti stakla na prozorima i podići temperaturu u stražnjem dijelu kabine vozila kako bi putnici mogli zaspati.

KOMENTARI