Automobili povezani sa semaforima

Automobili povezani sa semaforima

Znate li da je prvi semafor na svijetu postavljen prije 150 godina pored parlamenta u Londonu?

Udari i pobjegni
Ovo nikako nemojte raditi u svojem vozilu
Gradovi s najvećim prometnim gužvama

Od postavljanja prvog semafora vozači širom svijeta provode milijarde sati čekajući zeleno svjetlo na semaforu. Smatra se da na semaforima provodimo petinu od ukupnog vremena koje provedemo u vožnji. Vehicle-to-Infrastructure (V2X) je tehnologija koja povezuje automobile i semafore s ciljem kako bi vozači mogli izbjeći zastoje na crvenom.

Jaguar Land Rover tehnologija trebala bi riješiti problem star 150 godina – zastoje u prometu. Uz V2X tehnologiju Jaguar umrežuje automobile i semafore na raskrižjima kako bi promet bio protočniji, a čekanja će se skratiti.

Sustav Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA) omogućuje semaforima da “pričaju” sa automobilima i obavještava povezana vozila o brzini kojom bi trebali voziti dok se približavaju raskrižjima kako bi se minimalizirao broj stajanja na crvenom svjetlu na semaforima. GLOSA se testira na Jaguar F-Pace modelu uz druge mjere za smanjivanje vremena koje vozač provede u prometu.

Mnogi vozači voze brže nego što je dopušteno kako bi „ulovili“ sljedeći semafor, čime povećavaju zagađenje zraka, a oni koji su trkački orijentirani manje će trošiti kočnice uz Jaguar Land Rover tehnologiju povezivanja.

KOMENTARI