5.012 prekršaja tijekom pojačane kontrole prometa za vikend

5.012 prekršaja tijekom pojačane kontrole prometa za vikend

414 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 2.322 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 508 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 170 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

24-satni policijski nadzor brzine vožnje na hrvatskim prometnicama
4684 prometna prekršaja tijekom vikenda, najviše prekršaja u Zagrebu
Jučer je čak 45 posto vozila na hrvatskim prometnicama bilo u prekršaju

Policija je ponovo (tijekom vikenda, od 12. do 14. travnja 2019.) provodila nadzor prometa na hrvatskim prometnicama, kako bi se pojačale aktivnosti umjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama.

Alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela najteži su prometni prekršaji, a tijekom vikenda policija je uključila maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i sve raspoložive uređaje i opremu koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaje za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaje za nadzor brzine, testere za droge i dr.

I dalje se na hrvatskim prometnicama događa velik broj prekršaja, a tijekom tri dana policija je utvrdila ukupno 5012 prekršaja, od kojih izdvajamo:

– 414 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,36 g/kg izmjerena je na području PU Krapinsko – zagorske,
– 2.322 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Brodsko-posavske – 248 km/h,
– 508 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 170 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Splitsko – dalmatinske njih 71, dok je najmanje utvrđeno na području PU Međimurske, 2 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka s 474 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Virovitičko-podravskoj – 12. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 182. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 32 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godine (106 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Na prometnicama Republike Hrvatske u navedenom razdoblju dogodila se 51 prometna nesreća s nastradalim osobama, pri čemu su u dvije nesreće smrtno stradale dvije osobe dok je u ostalim nesrećama ozlijeđeno 65 sudionika.

KOMENTARI