30. lipnja kreću poticaji: 70.000 kuna za kupnju električnog automobila

30. lipnja kreću poticaji: 70.000 kuna za kupnju električnog automobila

Natječaj za sufinanciranje ekoloških vozila bit će raspisan 30. lipnja, a vrijedit će za pravne osobe i punionice za električna vozila, dok će onaj za privatne osobe biti raspisan početkom srpnja.

Sve što znamo o potpuno novom kompaktu Citroënu C4 i ë-C4
Rekord za Renault Zoe: 10.000 registriranih i još 11.000 naručenih primjeraka u lipnju
Nissanova tehnologija e-4ORCE: električni pogon na sve kotače

Iz Fonda za zaštitu okoliša potvrđeno je kako će se 30. lipnja ove godine objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila za pravne osobe, dok će za fizičke osobe on biti raspisan početkom srpnja. Ukupna vrijednost sufinanciranja ove godine iznosi 54 milijuna kuna i to raspodijeljeno na po 22 milijuna kuna za pravne i fizičke osobe, dok je za sufinanciranje punionica za električna vozila osigurano 10 milijuna kuna.

Najviše je moguće dobiti 70.000 kuna poticaja pri kupnji električnih vozila i onih koje pokreće vodik, dok će kupci plug-in vozila koja ispuštaju manje od 50 g CO2 po kilometru moći dobiti do 40.000 kuna. Kupci električnih četverocikala, motocikala i mopeda će pak moći dobiti 20.000 kuna poticaja, ali najviše do 40 % vrijednosti vozila. To znači kako bi kupci mogli Renault Zoe s popustom dobiti za 177.900 kuna, a isti iznos treba izdvojiti i za električni Peugeot e-208. Električni SUV Hyundai Kona bi s popustom mogla koštati 200.990 kuna, dok bi cijena za obiteljski Nissan Leaf pala na 206.500 kuna.

Ove godine su električni bicikli izbačeni iz ponude za privatne osobe, no tvrtke će i dalje moći dobiti poticaje za njih. Iznos od 5.000 kuna  po biciklu se može dobiti prilikom kupovanja 5 do 15 bicikala. Doduše, nije nam jasno zašto se i dalje daju poticaji za vozila koja bez elektromotora uopće ne zagađuju okoliš, a s druge strane za kupnju hibridnih vozila nema nikakvih poticaja. No ne zaboravimo kako i dalje živimo gdje živimo, pa je bolje da imamo bilo kakvih poticaja nego nikakvih.

Svi zainteresirani trebaju odmah početi pripremati papire jer se poticaji odobravaju prema redoslijedu zaprimanja. ”Sama procedura prijave bit će jako slična prošlogodišnjoj, a moći će se koristiti sustav za e-prijavu na javne pozive Fonda. Od dokumenata će biti potrebno priložiti prijavni obrazac, presliku osobne iskaznice (obostrano), ponudu za kupnju vozila (koja nije obvezujuća) te, ako to nije razvidno iz ponude, dokument (katalog, certifikat ili sl.) u kojem se navode tehničke karakteristike vozila koje je predmet ponude: kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona (električni/plug-in hibridni), snaga vozila (kW), potrošnja (kWh/100 km ili Wh/km) te emisija CO2 (g/ km). Pravne osobe će uz navedenu trebati i dodatnu dokumentaciju, koja će biti detaljno raspisana u tekstu javnog poziva” rekli su iz Fonda.

KOMENTARI