MINI 60 Years Anniversary Edition

MINI 60 Years Anniversary Edition

Mini je u svojoj 60-godišnjoj povijesti postojanja upravo proizveo 10-milijunti automobil

Mini Vision Urbanaut koncept prikazuje kako Mini vidi budućnost svojih modela
Dva nova Mini John Cooper Works modela
Novi MINI modeli: velike uštede i bogata oprema

Pod nazivom MINI 60 Years Anniversary Edition s proizvodne je trake sišao jubilarni (zeleni) MINI kojim se obilježava 60 godina ovog automobila, koja je s radom počela 1959. godine. 10-milijunti MINI proizveden je u tvornici u Oxfordu.

Kako bi se proslavila 60-obljetnica postojanja, pokrenut je “lov“ na 60 vlasnika 60 MINI vozila, po jedan iz svake godine proizvodnje. Zatim slijedi pričanje osobnih priča vlasnika o njihovim automobilima, o ljubavi koju imaju prema svojim automobilima te kakve su uloge igrali u njihovim životima. Uslijedit će i međunarodni susret vlasnika MINI automobila u engleskom Bristolu, na kojem se jednom godišnje okupljaju fanovi, a predvodit će ih prvi proizvedeni MINI iz 1959. godine kojeg je dizajnirao Alec Issigonis.

MINI je revolucionizirao automobilski svijet, a prvo se proizvodio u Oxfordu da bi se tvornica 1968. preselila u Longbridge u blizini Birminghama. Tamo se proizvodio do listopada 2000. godine. Od 1959. pa do 2000. godine proizvedeno je više od 5,3 milijuna klasičnih MINI vozila.

Od 2001. godine MINI je u vlasništvu BMW-a, a u prošloj 2018. godini u 110 zemalja svijeta prodano je 400.000 MINI vozila koji su proizvedeni u tri britanske tvornice – u Hams Hallu u blizini Birminghama, u Swindonu i Oxfordu. Svakih 67 sekunde proizvede se jedan MINI. Od studenog ove godine počinje proizvodnja MINI Electrica, što će označiti početak nove ere. Inače, kabrioletska i Countryman izvedba proizvode se u Nizozemskoj.

 

KOMENTARI