Uz car-to-X komunikaciju prepoznaju se skliske prometnice

Uz car-to-X komunikaciju prepoznaju se skliske prometnice

Car-to-X izraz je koji se koristi za opisivanje komunikacije između vozila i prometne infrastrukture

Crash test: Mercedes-Benz EQC
Za obitelji koje trebaju mnogo prostora: novi Mercedes-Benz T-klase
Dva nova motora za Mercedes-Benz GLE

Korištenjem naprednih tehnologija, poput „car-to-X“, mogu se smanjiti rizici od nesreća na ledenim cestama. Pilotske testove će u nadolazećoj zimi, točnije od siječnja 2020. u njemačkom okrugu Zollernalb sa 190.000 stanovnika provoditi Mercedes-Benz. Na taj bi se način testiralo kako poboljšati učinkovitost komunalnih zimskih službi, uz upotrebu tehnologije car-to-X.

Osobni automobili Mercedes-Benz opremljeni tehnologijom car-to-X, čiji su vlasnici aktivirali uslugu Live Traffic, pružit će potrebne podatke za pilot testove. U budućnosti je u planu i da se vozila javnih službi i policijska vozila također uključe u ovaj program. U trenutku kada ESP ili ABS senzori ovih vozila prepoznaju klizave uvjete na cesti, ove se informacije, uključujući GPS podatke, u stvarnom vremenu pomoću mobilne telekom mreže šalju na Daimlerov server.

Ove anonimne informacije prikazuju se u stvarnom vremenu na digitalnim kartama u dva skladišta za održavanje cesta u okrugu Zollernalb. To će u budućnosti omogućiti učinkovitiju uporabu zimske službe i optimizirati upotrebu soli za odmrzavanje.

Mercedes-Benz je mobilno umrežavanje uveo 2013. godine, uspostavljajući tehnologiju koja omogućava slanje i primanje upozorenja o opasnosti. Car-to-X komunikacija standardno je instalirana u kombinaciji s navigacijskim sustavima od 2016. godine – prvo u E-klasi, a od sada i u svim Mercedes-Benzovim vozilima te je dostupna nakon aktiviranja od strane korisnika.

Za korištenje usluge Car-to-X kupac mora imati i Mercedes me connect račun. Tek tada se podaci registriraju u vozilu, a podaci vezani uz vozilo anonimno se šalju u Mercedesov centar.

Okrug Zollernalb izazovan je i topografijom i klimom: regija ima najviše brežuljaka u području švapskih Alpa. U 2018. godini zabilježena 82 mrazna i 13 ledenih dana. S dva skladišta za održavanje cesta u Balingenu i Albstadt-Lautlingenu, okrug je odgovoran za oko 150 kilometara saveznih autocesta, 210 kilometara seoskih cesta i 270 kilometara regionalnih cesta.

KOMENTARI