Škoda ima najmoćnije komercijalno super računalo

Škoda ima najmoćnije komercijalno super računalo

Računalo visokih performansi može u jednoj sekundi obaviti 1 000 000 000 000 000 000 000 000 računalnih operacija, a koristi se u Škodinoj tvornici u Češkoj

Napravite selfie fotku sa svojim automobilom
Google Android Auto spaja smartfon i multimediju vozila
Citroën Ami One Concept

Škoda Auto je u svojoj tvornici u Mladoj Boleslavi upogonila računalo s kapacitetom od dva petaFLOPS-a, a u budućnosti će se moći pojačati na čak 15 petaFLOPS. U praksi, to znači da računalo visokih performansi u jednoj sekundi može obaviti do dva kvadrilijuna računalnih operacija, a koristit će se u razvoju novih sigurnosnih značajki, pri aerodinamičkim simulacijama i razvoju novih motora.

Kvadrilijun je broj jednak milijunu na četvrtu potenciju pa time postaje jasno o kakvoj se računalnoj „zvijeri“ radi. Samim time se i Škoda Auto svrstao među vodeće IT kompanije u zemlji. Podatkovni centar istovremeno osigurava najvišu razinu sigurnosti prikupljenih podataka te doprinosi održivoj optimizaciji potrošnje energije.

Klaus Blüm, šef Škodinog IT odjela, izjavio je kako je još „1969. u Škodi započeo s radom prvi IBM-ov glavni mainframe server, a 50 godina kasnije ponovo s novim superračunalom postavljaju mjerila u IT-u, iako ovaj put u posve drugačijoj mjeri. Novo superračunalo sadrži dva računalna klastera, 1.008 računalnih čvorova i 24.192 procesorske jezgre. Sveukupno, omogućava se dostizanje računalne snage od dva petaFLOPS-a. Što znači da je 67 milijardi puta snažniji od prvog poslužitelja glavnog računala Škoda Auta”.

KOMENTARI