Seat u modele Arona i Ibiza uvodi digitalni kokpit

Seat u modele Arona i Ibiza uvodi digitalni kokpit

Seat Arona je prvi crossover u segmentu u koji će biti integriran digitalni kokpit

Seatov sljedeći veliki SUV imat će naziv Tarraco
Seat Arona sa Shazam aplikacijom
Španjolska marka postavila rekord u svibnju

Interaktivni, prilagodljivi ekran Seat od siječnja 2018. nudi u modelima Leon i Ateca. Na 10,25-inčnom ekranu u Seat Aroni, pravom digitalnom kokpitu, moći će se prilagođavati prikaz informacija prema vozačevim željama, s ciljem da fokus vozača bude na najbitnijim informacijama.

Na ekranu nije naglasak samo na suvremenom i svestranom dizajnu nego na funkcionalnosti, prikazu klasičnih informacija poput analognih instrumenata brzinomjera i okretomjera, a kao dodatna oprema nudi se navigacija.

Vozač jednostavno može upravljati informacijama nakon pritiska na „View“ gumb na kolu upravljača, a zatim se kreće kroz tri različita glavna dizajna početnog ekrana – Classic, Digital i Dynamic View, čime bi se trebala smanjiti distrakcija vozača i povećati jasnoća prikazanih informacija.

Odabirom Classic načina na ekranu se prikazuju okretomjer i brzinomjer, između njih nalaze se dodatne informacije poput navigacije, glazbe, telefona, podataka o vožnji te informacije sustava pomoći u vožnji poput pomoći za vožnju unutar vozne trake, otkrivanje vozila u mrtvom kutu, pomoć za izbjegavanje sudara s vozilom ispred.

Digital način koristi TFT ekran rezolucije od 1280 x 480 točkica (133 ppi odnosno točkice po inču), uz 75 Hz osvježavanje u pozadini što bi, prema najavama iz Seata, trebalo biti jamac glatkom i brzom prijelazu s jednog na drugi prikaz informacija, ali i olakšavati čitanje s ekrana u vožnji. Na ekranu se prikazuju detaljne informacije o brzini, ali i pomoć pri traženju slobodnog mjesta na parkingu, u garažama pa je potrebno samo slijediti upute. Karta se može povećavati i smanjivati kako bi vozač mogao imati bolji fokus. Prikazuju se i dodatne informacije iz glavnog izbornika poput spojenog mobitela, podaci iz putnog računala, pomoć u vožnji te status vozila.

Treći način, Dynamic View daje informacije o skretanjima na ruti, zatim informacije koje vozilo prikupi iz sustava praćenja vozne trake, mrtvog kuta, pomoći s prednje strane vozila te status vozila.

U Classic i Digital načinima dostupna je prilagodljivost prikazanih informacija pa vozač može na ekran postaviti klasične okretomjer i brzinomjer zajedno s navigacijskim podacima, a može postaviti prikaz mape preko cijelog ekrana. Seat omogućuje postavljanje do tri različita korisnička profila što se tiče ovakvih postavki na ekranu koje se kasnije vrlo brzo pozivaju, bez potrebe da se svaki put ispočetka postavlja željeni prikaz. Odlično rješenje ako vozilo koristi više osoba.

U svim odabranim načinima prikaza informacija na ekranu prikazuju se konstantno svi bitni podaci tijekom vožnje: potrošnja goriva, prijeđena udaljenost i ukupna kilometraža. Prikazuju se informacije o glazbi koja se sluša, a vozač se kroz glazbenu biblioteku može kretati uz minimalno micanje pogleda s prometnice. Pri dolaznom pozivu na ekranu će se u pop-up formi automatski prikazati broj pozivatelja.

Digitalni kokpit uz svjetlosne senzore, ovisno o uvjetima iz okoline i uz pomoć algoritma prilagođava razinu osvjetljenja.

KOMENTARI