Isprobali smo PayDo aplikaciju za povoljnije plaćanje parkinga

Isprobali smo PayDo aplikaciju za povoljnije plaćanje parkinga

Prilikom plaćanja parkinga putem SMS poruke potrebno je mobilnom operatoru platiti i naknadu za uslugu, ali preko PayDo aplikacije te naknade nema, a dobit ćete i popust pri plaćanju

Bez gubitka vremena za traženje parkinga
U Vukovaru od sada možete koristiti sustav pametnog parkiranja
Poslovi koji najbrže nestaju

Prije godinu i pol dana po prvi smo se put susreli s aplikacijom PayDo. Do travnja 2018. se, a i danas je tako, pri plaćanju parkinga putem SMS poruka plaća(la) posebna naknada za korištenje usluge SMS parking u iznosu nešto manjem od jedne kune. Ukoliko u svojem pretplatničkom ili prepaid paketu imate uključen određeni broj SMS poruka, za parking uslugu ćete ipak morati posebno platiti SMS poruku.

Pojavom PayDo aplikacije stigle su mnoge prednosti za korisnike parkinga u Hrvatskoj te se u 62 hrvatska grada te u Zračnoj luci Dubrovnik i na Zagrebačkom Velesajmu parking možete platiti jednostavnije, praktičnije i povoljnije. Nećete uštedjeti samo na poslanoj SMS poruci nego ćete, nakon unosa svoje MasterCard kartice, čak i dobiti svojevrsni popust na uslugu – vratit će vam se 10 posto od plaćenog iznosa za satne karte, a novca se koristi pri sljedećem plaćanju.

PayDo je web i mobilna aplikacija dostupna dakle preko internetskog pretraživača upisivanjem adrese www.paydo.hr ili preuzimanjem aplikacije na Android i iOS uređaj. Smisao je ušteda, ali ako koristite više vozila tada se mogu spremiti registarske oznake kako ih ne biste morali svaki put prepisivati. Nećete vjerovati, ali postoje korisnici koji ne znaju registraciju svojeg vozila, pa je i to jedan od razloga za korištenje. Dakle, povoljnije je i od plaćanja na automatu za parking i na kioscima (nema niti potrebe da se štampa papir i stavlja u vozilo).

Prije nego li krenemo na praktični dio isprobavanja PayDo aplikacije, spomenimo još neke prednosti pri korištenju aplikacije koju je razvila domaća tvrtka Infoart: mogu ju koristiti i privatni i poslovni korisnici, prije isteka parkinga korisnik će biti obaviješten, a moguće je dodavati članove obitelji i prijatelje u svoj PayDo račun.

Ako koristite službeno vozilo te morate skupljati račune za parkiranje, uz PayDo aplikaciju više to ne morate raditi i donositi račune za parkiranje u knjigovodstvo jer ih sve imate izlistane u jednom preglednom dokumentu unutar svojeg korisničkog računa.

Uz satne, dnevne, povlaštene stanarske i mjesečne parking karte moguće je platiti i dnevnu kartu koju morate platiti ako ste zaboravili platiti parking. A 21. listopada je PayDo organizirao Dan besplatnog parkiranja u Hrvatskoj, u gradovima u kojima je usluga dostupna te na taj način dodatno promovirao uslugu.

PayDo funkcionira po principu prepaid uplate putem kreditne ili debitne kartice (podržano je pet različitih kartica), preuzimanjem ponude te uplatom po ponudi (Internet bankarstvo, banka, pošta, itd.) ili putem PayDo bona kupljenog na kioscima Tiska. Dakle, na svoj račun na mobitelu ili preko weba uplatite određeni iznos kojeg trošite sa svakim plaćanjem parkinga.

Kako kupiti parking kartu preko PayDo aplikacije? Unijeli smo registraciju našeg vozila kako bi plaćanje bilo praktičnije. Ako uključite GPS uslugu na mobitelu, na vrhu popisa gradova će se pojaviti vaše mjesto, a zatim odabiremo vrstu karte (satnu, dnevnu, tjednu, mjesečnu ili godišnju). Ili pak trebamo platiti onu kaznu odnosno dnevnu kartu ako nismo platili parking, a kontrolor je ostavio nalog za plaćanje.

Aplikacija će preko lokacijske usluge prepoznati parking zonu u kojoj se nalazi naše vozilo tako da je potrebno samo odabrati broj sati parkiranja, ukoliko je duži od jednog sata trajanja. Zatim smo na email dobili potvrdu kupnje parking karte, uz dodatni pdf u privitku na kojem su bile ispisane sve informacije: registarska oznaka, period parkiranja, grad, zona i vrsta karte. Prije isteka parkinga u obavijestima mobitela pojavila se informacija da će nam za 10 minuta plaćeni parking završiti.

Ono što je još zgodno unutar aplikacije jeste obavijest, ako zaboravimo, da već imamo plaćenu parking kartu. Konkretno, ako u drugoj zoni plaćate mjesečnu stanarsku povlaštenu kartu za parking, a nađete se u nekoj drugoj zoni, tada ćete platiti parking, ali ako se nalazite u nekom dijelu u kojem se koristi vaša zona, tada će aplikacija napisati obavijest o tome i neće vam dopustiti da imate nepotreban trošak. S obzirom da smo aplikaciju isprobali i na Dan besplatnog parkiranja, nije nam ništa naplaćeno. Dan prije smo parking uredno platili preko aplikacije.

Kod PayDo aplikacije nam se sviđa prepoznavanje zone, što je zgodno kad ne znate gdje ste točno i koja zona vrijedi, a dobro će doći pri posjeti drugim gradovima, ali i strancima koji na ovaj način mogu jednostavnije plaćati uslugu parkiranja.

Spomenimo i postavke aplikacije koja nudi hrvatski, engleski, talijanski i njemački jezik, mogućnost da se svaka kupovina dodatno potvrdi PIN-om ukoliko to želite iz sigurnosnih razloga. U statističkom dijelu pratimo koliko smo koji dan potrošili novca na parking, ukupan broj plaćenih karata, unatrag 7 dana, 4 tjedna i 6 mjeseci. Prikazuje se i ušteda koja se ostvaruje unosom MasterCard kartice.

KOMENTARI