Postupak pri zastojima na autocesti

Postupak pri zastojima na autocesti

Kako se ponašati na autocesti ako se ispred nas stvori prometni čep

U Njemačkoj će se i dalje voziti bez ograničenja na autocestama
Na rezervi ste, a nigdje benzinske
Kazna ako prebrzo izađete s autoceste u Srbiji

Turistička sezona u Hrvatskoj je na vrhuncu pa tijekom sljedećih nekoliko tjedana i vikenda možemo očekivati velike gužve na naplatnim postajama pri ulazu i izlazu s autoceste, ali i zastoje na samim autocestama, ne samo zbog velikog broja vozila nego i prometnih nesreća te vozila u kvaru. U takvim se situacijama na svim prometnim trakama događaju zastoji uslijed kojih nije moguće prolazak vozilima hitne pomoći, vatrogascima i policiji.

Zamislite da se ispred vas dogodi prometna nesreća zbog koje je zauzeta cijela širina autoceste. Vrlo brzo će se stvoriti kilometarska kolona zaustavljenih vozila i nastat će prometni kolaps. Nađete li se u takvoj situaciji, primijetit ćete kako se vozila sa stranim registarskim pločicama ponašaju nešto drugačije nego domaći vozači – vozila u desnoj prometnoj traci pomiču se udesno, a vozila u lijevoj (pretjecajnoj) traci pomiču se ulijevo. Razlog je vrlo jednostavan i vrlo bitan: stvaranje prometnog koridora odnosno prolaza kroz koji mogu proći vozila hitnih službi.

U takvim je situacijama, kad su ugroženi ljudski životi, bitna svaka sekunda pa vas molimo da razmišljate i o tome. Naravno, slično bi se ponašanje trebalo primjenjivati i u gradskim gužvama jer svaki dan vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije imaju hitne intervencije te na ovaj način nekome doslovno možemo spasiti život.

Kad ostavljate svoje vozilo parkirano na mjestu koje nije označeno za parkiranje, provjerite ugrožavate li time tuđe živote i imovinu

Policajci su nepravilno parkirali svoje vozilo

Još jedna zanimljiva nota vezana uz hitne službe: ponekad ćete primijetiti da se policijsko vozilo parkiralo poprilično nepravilno, što mnogi fotografiraju i dijele na društvenim mrežama smatrajući kako bi se policija i druge službe trebale znati ponašati. Međutim, totalno su u krivu. Naime, zamislite da se upravo u vašem susjedstvu događa nasilje nad osobama i pozvana je policija. Policija u tom trenutku mora što promptnije reagirati te što brže doći na mjesto događaja, ali i osigurati pristup drugim vozilima i službama koje će nakon njih doći te se često događa da policajci zauzmu više parkirnih mjesta kako bi osigurali prostor i pristup upravo tim službama.

Policajci su stalno pod nadzorom javnosti i sigurno se ne ponašaju kao neodgovorni vozači pa ih nemojte iz neznanja osuđivati. S druge strane, nitko neće fotografirati susjede pored stambenih zgrada koji svoja vozila ostavljaju parkirana na vatrogasnim koridorima i pristupu zgradama u slučaju opasnosti pa se nemali broj puta dogodilo da vatrogasci ne mogu pravovremeno reagirati upravo zbog takvih postupaka vlasnika vozila koji ne prate oznake da su zauzeli prostor za koridor namijenjen prolasku vatrogasnih vozila. Posjedovanje vozila povlači istovremeno i razne odgovornosti, a ne samo korist za vlasnika.

KOMENTARI