U Vukovaru od sada možete koristiti sustav pametnog parkiranja

U Vukovaru od sada možete koristiti sustav pametnog parkiranja

Cilj implementacije pametnog parkinga u Vukovaru je, osim pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i optimizacija protoka vozila, a sve je nastalo suradnjom s A1 Hrvatska i korištenjem NB IoT mreže

Bočno parkiranje više nikada neće biti isto zahvaljujući e-Corner sustavu
U Zagrebu se parking putem mobitela može platiti i bez SMS naknade
U četvrtak parkirajte besplatno diljem Hrvatske

Na 3 lokacije u 1. zoni naplate parkiranja u gradu Vukovaru postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi su u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide. Posjetili smo Vukovar kako bismo se i sami uvjerili kako funkcionira sustav pametnog parkiranja za što vam je potrebna samo Android mobilna aplikacija A1 Smart Parking.

U Vukovaru je ugrađen sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i Cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta dok cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kn, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Putem mobilne aplikacije dobit ćete informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući Cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta, omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Instalirani pametni bežični senzori ispod asfalta na parking mjestu (na dubini oko 20 centimetara) povezani u „Internet of things“ mrežu A1 Hrvatska neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Prvi su uslugu pametnog parkinga isprobali zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, predstavnici tvrtke Komunalac d.o.o. i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Vukovarom na ovom zanimljivom projektu: „Riječ je o digitalnom omotaču oko standardnog parkiranja koji će uskoro postati neizostavan dio svakog parking iskustva diljem Hrvatske, a izuzetno je lijepo vidjeti da je Vukovar jedan od prvih gradova koji se može pohvaliti ovom uslugom“.

„Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan smo od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja. Uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti. Na 3 lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide“, rekao je zamjenik Pavliček te istaknuo kako ovakav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve te doprinosi podizanju kvalitete života našim sugrađanima.

KOMENTARI