U prošloj godini je u EU zabilježen rast prodaje električnih automobila za 4,4 %

U prošloj godini je u EU zabilježen rast prodaje električnih automobila za 4,4 %

U odnosu na 2018. godinu, u Europskoj Uniji je tijekom 2019. godine porasla prodaja električnih vozila za 4,4 %, dok je samo u posljednjem kvartalu zabilježen rast od čak 81 %.

Vraća li se legendarna Lancia Delta?
Svjetska premijera: Audi e-tron
Vozili smo Nissan Leaf: brži je, jači i autonomniji

Sve veća ponuda električnih vozila u Europskoj Uniji zaslužna je za rast prodaje od 4,4 % u odnosu na 2018. godinu, a ove bi godine postotak mogao biti i veći, i to iz razloga jer je u zadnjem kvartalu 2019. zabilježen rast od čak 81 % i u tom je razdoblju prodano više od 156.000 električnih vozila.

Izgleda da ljudi ipak žele voziti na struju, pa je tek veći izbor automobila i nešto niže cijene bolje potaknuo prodaju, a uz to je važno i proširivanje infrastrukture, jer bez toga nema i veće prodaje. No, i dalje su najveća alternativa vozilima s klasičnim motorima hibridni modeli, čiji je porast u zadnjem kvartalu iznosio 69,2 %.

Zanimljivo je vidjeti kako je prodaja dizel automobila rasla u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Belgiji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj, no bez obzira na to u Europskoj Uniji je prodano 3,7 % manje dizel automobila u odnosu na godinu ranije.

Kad se pak gledaju ukupne registracije svih automobila, zanimljivo je znati kako je ukupan broj registriranih dizel automobila pao za čak 29,5 % u odnosu na 2018. godinu, a rezultat je to strožih normi i prodaje rabljenih dizel automobila na tržišta izvan Europske Unije, koji još nemaju stroge norme oko ispušnih plinova. Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći ova godina kada su nametnute stroge norme oko ispušnih plinova, a ove godine na tržište dolazi i mnogo novih električnih i hibridnih vozila.

Neka borba započne!

KOMENTARI