Toyota Mirai postavila svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem spremnika vodika

Toyota Mirai postavila svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem spremnika vodika

Toyota Mirai druge generacije dokazala je i kako vozila koja pokreće vodik mogu s jednim punjenjem spremnika prijeći više od 1.000 kilometara, a pritom ne zagaditi okoliš, jer je jedini nusprodukt ovakvog pogona – čista voda!

Nova Toyota Mirai imat će 30% veći doseg vožnje
Ovo je potpuno nova Toyota Mirai s vodikovim gorivnim člancima
Otvorena je prva hrvatska punionica vodika

Nakon što smo nedavno pisali o Hyundaijevom modelu Nexo, kojeg pogoni vodik i koji je postavio novi svjetski rekord, nije dugo trebalo čekati na odgovor iz Toyote s njenim modelom Mirai. Toyota Mirai je automobil na vodikove gorivne članke, a to je druga generacija ovog modela.

Putovanje je započelo u srijedu, 26. svibnja u 5,43 sati ujutro na punionici vodika HYSETCO u Orlyju (FR), a završilo nakon prijeđenih 1.003 km s jednim spremnikom. 1.003 kilometara uz nultu emisiju Mirai je prešao na javnim cestama, južno od Pariza te u regijama Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a udaljenost i potrošnju su potvrdila neovisna tijela. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km, dok je u spremnik Miraija moguće smjestiti 5,6 kg vodika. Prosječno punjenje spremnika traje manje od 5 minuta.

Novi Mirai druge generacije Toyotinih električnih vozila s gorivnim člancima ovime je dokazao svoju učinkovitost i jednostavnost. Iz tog razloga se željno iščekuje da u skoroj budućnosti punionice vodika i vozila s pogonom na gorivne članke budi svakodnevna slika s naših prometnicama. Ovo pokazuje kako je tehnologija vodikovih gorivnih članaka odlično rješenje za vožnju na velike udaljenosti uz nultu emisiju, jer su učinkovita i jednostavna za korištenje, a njihova jedina emisija je čista voda.

Foto: Ugo Missana i Quentin Germain

KOMENTARI