Hyundai Nexo, kojeg pogoni vodik, postavio novi svjetski rekord

Hyundai Nexo, kojeg pogoni vodik, postavio novi svjetski rekord

Hyundai Nexo je vozio tim vozača iz Hyundai Australije, a oboren je rekord prelaska dionice od 887,5 km s jednim punjenjem spremnika vodika. Po WLTP standardu doseg ovog modela je 666 km, a za punjenje mu treba od tri do pet minuta.

Peugeot je pokrenuo proizvodnju e-Experta pogonjenog vodikom
Predstavljen Peugeot e-Expert Hydrogen, električni model koji pokreću vodikove gorivne ćelije
Toyota Mirai postavila svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem spremnika vodika

Vozač australskog Hyundai rally tima Brendan Reeves vozio je serijski proizveden Hyundai Nexo, model kojeg pogoni vodik, a na put je krenuo u Essendon Fieldsu u Melbourneu. Nakon 807 km vožnje i dolaska do Broken Hilla, u spremniku je još uvijek bilo vodika za nove kilometre. Put se nastavio dalje prema Silvertonu koji je poznat po tome što se tamo nalazi cesta gdje je snimljen film Mad Max 2.

Sveukupno je Nexo s jednim spremnikom prešao put od 887,5 km i time nadmašio prethodni rekord od 778 km, koji je također bio postavljen s modelom Nexo, no tada se vozila ruta po Francuskoj. Put je trajao 13 sati, a prosječna brzina je bila 66,9 km/h.

Prvo upozorenje o niskoj razini goriva se pojavilo na 686 km vožnje, dok je na 796 km vožnje lampica počela žmigati, a na kraju se prešlo još 90 km. Ukupno je potrošeno 6,27 kg vodika, a potrošnja je bila 0,706 kg/100 km. Na tom putu je pročišćeno 449.100 litara zraka, što je jednako količini koje tijekom jednog dana udišu 33 odrasle osobe, a pritom je kao jedini nusprodukt bila ispuštena najobičnija voda. Na istom bi putu prosječni automobil kojeg pokreće motor na unutarnje izgaranje ispustio oko 126 kg CO2, dok je Nexo ispustio 0 g CO2!

Ovo je već druga generacija Hyundaijevog serijski proizvedenog automobila kojeg pokreće vodik, a ovaj je model osvojio i 5 EuroNCAP zvjezdica za sigurnost. Nexo se može kupiti na pojedinim tržištima u Europi, no kod nas još ne postoji ni jedna punionica s vodikom, pa se takva vozila kod nas ni ne prodaju.

KOMENTARI