Toyota je predstavila još veći Highlander: Grand Highlander

Toyota je predstavila još veći Highlander: Grand Highlander

Toyota je po prvi puta predstavila Grand Highlander, a riječ je o modelu koji se nudi s tri pogonska sklopa, a donosi treći red veličine za odrasle, ali i veći prtljažni prostor.

Započela prodaja osvježenih Peugeot SUV-ova: novi 3008 i novi 5008
Dacia Jogger od proljeća dostupna i kao hibrid sa 140 KS i automatskim mjenjačem
Dorađena je i Toyota Highlander: nova boja karoserije i novi multimedijski sustav

Na Chicago Auto Showu je Toyota imala svjetsku premijeru za novi veliki SUV, a riječ je o modelu Grand Highlander. “Definitivno postoji potreba na tržištu za SUV-om srednje veličine kojemu je prioritet unutarnja udobnost u sva tri reda, a Grand Highlander je ultimativna opcija”, rekla je Lisa Materazzo, potpredsjednica Toyota Marketinga i dodala: “Ovaj model s 3 reda sjedala prenosi nasljeđe Highlandera na potpuno novu razinu, a istovremeno ispunjava naše obećanje da ćemo isporučiti elektrifikaciju. Highlander je bio prvi model u svom segmentu koji je nudio hibridni pogon još 2006. godine, a Grand Highlander dodatno proširuje naše vodstvo u elektrifikaciji.” Ovdje treba napomenuti kako je ovo SUV srednje veličine prema standardima Amerikanaca, dok bi kod nas ipak bio veliki SUV.

Grand Highlander će biti dostupan s tri pogonska sklopa, a ponuda kreće s 2,4-litrenim turbo benzincem koji će biti dostupan u izvedbi s pogonom na prednje ili na sve kotače, zatim slijedi 2,5-litreni hibridni pogonski sklop koji će također biti dostupan u izvedbi s pogonom na prednje ili na sve kotače, dok vrh ponude čini Hybrid MAX motor s 266 kW/362 KS i 542 Nm okretnog momenta, a koji će dolaziti isključivo u izvedbi s pogonom na sve kotače.

Ovaj je model postavljen na TNGA-K platformu i donosi tri reda sjedala, s naglaskom kako se u treći red mogu udobno smjestiti i odrasli, a još uvijek ostaje prtljažnik za 7 kofera, štogod im to značilo. No objavljen je podatak kako se s preklopljenim sjedalima drugog i trećeg reda dobiva prtljažnik obujma 2.775 litara.

Unutrašnjost donosi standardni 12,3-inčni multimedijski zaslon, a sprijeda je dostupan bežični punjač i tri USB priključka. U drugom redu putnike očekuju komande klima uređaja s ventilacijskim otvorima kao i dva USB priključka. Nisu zakinuti ni putnici u trećem redu, koji će također imati svaki svoj USB priključak, prostor za pohranu mobitela i držače čaša. Vozač i suvozač, kao i putnici u drugom redu u najbogatijem paketu imaju i grijana i ventilirana sjedala, a tu je i grijani upravljač.

Što se tiče izgleda, Grand Highlander donosi blagi redizajn u odnosu na standardni Highlander, a za sada nema informacija hoće li i kada ovaj model stići i na europsko tržište. Doduše, uz sve manju ponudu monovolumena s pravim sjedalima, možda bi baš ovaj model imao uspjeha.

KOMENTARI