Toyota Aygo X prologue koncept najavljuje novu generaciju gradskog modela

Toyota Aygo X prologue koncept najavljuje novu generaciju gradskog modela

Toyota je još ranije najavila kako će do kraja ove godine predstaviti novu, treću generaciju gradskog modela Aygo, a prema ovom konceptu, moguće je da će porasti u visinu.

U salone stigla Toyota Yaris Cross, gradski SUV koji je dostupan i kao hibrid s pogonom na sve kotače
Otkrivene sve tajne sportskog SUV-a Hyundai Kona N s 280 KS
Ovo je potpuno novi Taigo, prvi coupe SUV iz Volkswagena

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako sve manje proizvođača nudi modele A segmenta, odnosno gradskih automobila, pa je tako nedavno objavljeno kako nasljednika neće dobiti Renault Twingo, Peugeot 107, Citroen C1, a i Volkswagen Up je još uvijek pod upitnikom, no Toyota hrabro korača dalje.

Kod ove klase automobila je problem u njihovoj niskoj cijenu u koju treba ući i potpuna sigurnosna oprema, ali i sve strože emisije ispušnih plinova, pa proizvođači lagano odustaju od ove klase. No Toyota o tome ni ne razmišlja, već priprema treću generaciju Ayga, koja bi se trebala pojaviti do kraja ove godine.

Toyota je zadužila ED², svoj europski dizajnerski studio smješten u blizini Nice, da sagleda A segment na novi način, a kako bi se europskim kupcima ponudio model koji ispunjava njihove potrebe i želje. Uz to, trebalo se dokazati i kako automobil, koji se tradicionalno nazivaju ”početni modeli” mogu biti i izvrsno dizajnirani.

Od svega navedenoga je nastao i Aygo X prologue koncept koji koketira sa SUV oblikom,  a postavljen je na Yarisovu platformu TNGA-B. Koncept se ističe dvobojnom karoserijom i futurističkim dizajnom, gdje se ističu prednja svjetla C oblika koja su s donje strane spojena LED trakom, dok je straga dizajn evolucija sadašnjeg modela.

Poklopac prtljažnika je i dalje stakleni, a novi model će se nuditi samo u izvedbi s 5 vrata. Koncept na retrovizorima ima kamere, kako bi bile zabilježene pustolovine budućih vlasnika. No, takav detalj sigurno neće biti u serijskoj izvedbi.

Nikakvih drugih informacija još nema, a Toyota ovim modelom ispituje reakciju tržišta. A kako smo trenutno u SUV fazi, postoje velike mogućnosti da novi Aygo izgleda vrlo slično konceptu, a i da bude povišen. Problem samo ostaje cijena, koja će i dalje trebati biti povoljna.

KOMENTARI