Otkrivene sve tajne sportskog SUV-a Hyundai Kona N s 280 KS

Otkrivene sve tajne sportskog SUV-a Hyundai Kona N s 280 KS

Nakon dugog čekanja, pred nama su konačno sve informacije o ''nabrijanoj Koni'' koja dolazi s motorom koji razvija snagu od 280 KS i pritom nudi 392 Nm okretnog momenta.

Nissan IMx je električni autonomni koncept
Već sljedeće godine stiže novi mali Jeep na platformi PSA grupe
Offroad vožnja na godišnjem odmoru

Nakon mnogih teasera i fotografija detalja, Hyundai je konačno otkrio sve karte nove Kone N, sportske izvedbe ovog gradskog SUV-a. A ovo je samo jedan od 18 modela koje Hyundai planira predstaviti u N i N-Line izvedbi do kraja 2022. godine. No krenimo redom. Pod poklopcem je smješten dvolitreni turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 206 kW/280 KS i pritom nudi i 392 Nm okretnog momenta, a uparen je s 8-brzinskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Snaga se prenosi na prednje kotače, a prilikom upotrebe N Grin Shifta, jednog od načina rada mjenjača, dostupno vam je dodatnih 10 KS snage.

N Grin Shift se može koristiti svakih 40 sekundi, nakon čega nudi 20 sekundi maksimalnih performansi vozila. Tu je i N Power Shift koji se uključuje kada se papučica gasa pritisne više od 90 %, a radi na principu ublaživanja gubitka okretnog momenta, dok N Track Sense Shift nudi optimiziranu vožnju prilikom vožnji po kružnim stazama, a sve kako bi odvoženi krug trajao što kraće.

Kona N nudi vozaču i izbor između 5 načina vožnje – Eco, Normal, Sport, N i Custom, a ima i elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem, kao i promjenjivi ispuh. Kona N je teška 1.510 kg, no sve gore navedeno je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,5 sekundi (uz uključen Launch Control), dok joj je maksimalna brzina 240 km/h.

Promjena ima i u vanjskom dizajnu koji su karakteristični za Hyundaijeve N modele, pa je tako tu sportska maska motora s N oznakom, blatobrani u boji karoserije, sportske pragove, prednji i stražnji difuzor, kao i dvije okrugle ispušne cijevi te dvokrilni spojler straga. Naravno, neizostavni su crveni detalji, kao i karakteristično treće svjetlo koje neodoljivo podsjeća na svjetlo s bolida Formule 1. Tu je i posebna Sonic Blue boja, a u ponudi je još 6 boja karoserije. Za još bolji dojam tu su i 19-inčni aluminijski naplatci. Kona N je duga 4.215 mm, široka 1.800 mm i visoka 1.565 mm, što znači kako je duža za 10 mm od obične Kone, a nudi i prtljažnik obujma 361 litre.

Unutrašnjost također donosi novosti, pa je tako prvo uočljiv sportski N volan, te 10,25-inčna digitalna instrument ploča s posebnim N dizajnom, dok je središnji multimedijski zaslon također dijagonale 10,25 inča. Kona nudi i Head-Up displej, a multimedijski zaslon ima poseban izbornik na kojem vozač može pratiti sve relevantne informacije o vozilu, ali i mjeriti krugove najpoznatijih svjetskih staza. Naravno, Kona N je opremljena  nizom sustava pomoći vozaču, kao i nizom sigurnosnih sustava te sportskim sjedalima. Još samo da Hyundai objavi cijenu…

KOMENTARI