Tko su najveći svjetski proizvođači automobila

Tko su najveći svjetski proizvođači automobila

Iako je 2019. bila burna za industriju automobila, a bilo je i pokušaja fuzije nekih velikih imena, Volkswagen grupa je za sada još prva na listi najvećih proizvođača automobila

Slaba prodaja novih automobila u studenom
Prodaja novih Mercedesa u minusu u 2019.
U 2017. godini 50.769 novih automobila, a moglo je i više

Kako će za pojedine proizvođače automobila završiti aktualna 2019. godina vidjet ćemo tek u sljedećoj kad stignu podaci. Dok čekamo, pogledajmo kakva je situacija bila prošle, 2018. godine.

Na prvom je mjestu Volkswagen grupa s 10,9 milijuna vozila, prema podacima Company Data (Statista ih prenosi), a sastoji se od 12 brandova brandova: Volkswagen osobna vozila, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen komercijalna vozila, Scania i MAN.

Slijedi Toyota na drugom mjestu s 10,6 milijuna vozila (brandovi Toyota i Lexus). Treće mjesto drži General Motors s 8,38 milijuna (brandovi Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden te Wuling, Baojun i Jiefang) dok je na četvrtom mjestu Hyundai Motor grupa sa 7,39 milijuna isporučenih vozila u 2018. godini u cijelom svijetu (Hyundai, Kia, Genesis).

Peti je Ford sa 6 milijuna vozila (Ford i Lincoln), šesti Nissan s 5,52 milijuna, a Honda je na sedmom mjestu s 5,32 milijuna vozila koja su u 2018. godini pronašla kupca (Honda i Acura). Osmo mjesto drži Fiat-Chrysler s 4,84 milijuna, koji je tijekom ove godine vodio razgovore o spajanju s PSA grupom (Peugeot, Citroen), ali pregovori nisu uspjeli.

Da su uspjeli, bio bi to treći najveći proizvođač na svijetu (zbrajanjem prodaje grupa PSA i Fiat- Chrysler). Prethodno je Fiat-Chrysler vodio razgovore i s Renaultovim koncernom slične veličine, ali bez uspjeha. U grupi Fiat-Chrysler nalaze se brandovi Jeep, Dodge, Ram, Alfa Romeo, Fiat, Abarth, Chrysler, Fiat Professional, Lancia, Maserati, SRT i Mopar.

Pri dnu liste 10 najvećih automobilskih proizvođača su Renault s 3,88 milijuna isporučenih vozila (brandovi Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine i Lada) te PSA s također 3,88 milijuna vozila (brandovi Peugeot, Citroen, DS Automobiles, Opel i Vauxhall).

U top 10 nisu ušle grupacije BMW (BMW, Mini, Rolls-Royce), Daimler AG (Mercedes-Benz i Smart), Tata Motors (Jaguar i Land Rover).

KOMENTARI