Stigao je coupe SUV dostupan svima: Renault Megane Conquest

Stigao je coupe SUV dostupan svima: Renault Megane Conquest

Coupe SUV sada više nije dostupan samo kod premium brendova, već je dostupan i širokoj publici zahvaljujući Renaultu i modelu Megane Conquestu, koji se nudi s blagim hibridnim i hibridnim pogonima, a dostupan je već po cijeni od 183.900 kuna s EDC mjenjačem, a kupci mogu ostvariti i popust od 6.000 kuna.

Test: 2023 Renault Megane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC
Blagi 48-voltni hibridi za Fiat Tipo i 500X
Potpuno otkrivenje: ovo je elektrificirani kompaktni SUV Renault Austral

Renault je jučer domaćim novinarima predstavio novi Megane Conquest, kompaktni coupe SUV pristupačne cijene, pa ovakav oblik karoserije više nije rezerviran samo za premium brendove. Riječ je o modelu koji je na tržištu od 2019. godine, a ove godine konačno stiže i na Europsko tržište, pa time i na naše. Riječ je o modelu atraktivnog izgleda, posebice u narančastoj boji, kakav smo imali prilike i voziti. Iako ne izgleda loše ni u drugim bojama, u ovoj boji najbolje do izražaja dolaze svi dizajnerski detalji, a posebice se to odnosi na najbogatiju RS Line opremu.

Megane Conquest je dug 4.568 mm, širok 1.821 mm i visok 1.576 mm, dok je međuosovinski razmak dug 2.720 mm. Svakako treba naglasiti i kako je karoserija od tla udaljena 200 mm, pa mu ni silasci s asfaltiranih prometnica neće predstavljati problem. Tu je i prtljažnik s dvostrukim dno koji ima obujam 513 litara (140 TCe i 160 TCe), odnosno 480 litara kod izvedbe E-TECH Hibrid sa 145 KS. Prostranost je dobra, a čak i na stražnjim sjedalima ima mjesta za odrasle osobe, bez obzira na nisku liniju krova.

U ponudi su turbo benzinci s blagom hibridnom tehnologijom u izvedbi sa 140 KS i sa 160 KS, s time da potonja izvedba stiže kasnije. Izvedba TCe 140 dolazi isključivo s EDC automatskim mjenjačem, a nudi i 260 Nm okretnog momenta već od 1.750 okretaja i omogućuje ovom modelu ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,8 sekundi i 205 km/h maksimalne brzine.

No svakako zanimljivija izvedba je E-TECH Hibrid koja dolazi s hibridnim sustavom koji se sastoji od atmosferskog benzinca, električnog motora i visokonaponskog elektropokretača-generatora, a ukupna snaga sustava je 145 KS i dolazi s bestupanjskim E-TECH mjenjačem. Tu je i 1,2 kWh baterija koja mu omogućuje da većinu gradske vožnje vozite na struju.

Imali smo prilike isprobati sve vrste cesta, od zagrebačkih gužvi, preko otvorene ceste i autoceste, a iznenadila nas je potrošnja koja je na kraju iznosila 5,7 litara, bez da smo pazili kako vozimo. Oni s nježnijom nogom na gasu mogu trošiti još i manje, što je za ovakvo vozilo izvrstan rezultat.

Renault Megane Conquest je dostupan s tri paketa opreme – Zen, Intens i RS Line, a već početni zen donosi Full LED Pure Vision svjetla, 17-inčne aluminijske naplatke, automatsku klimu, 7-inčni multimedijski zaslon, sigurnosni paket, kameru za vožnju unatrag i niz ostale opreme, a cijene startaju od 183.900 kuna za izvedbu Megane Conquest ZEN TCe 140 EDC, dok najpovoljniji hibridni Megane Conquest Zen 145 E-TECH košta 194.900 kuna. Uz to, kupcima je osiguran i popust od 6.000 kuna na navedene cijene, a u ponudi je i posebna akcija financiranja.

KOMENTARI