Sada je i službeno: SsangYong proglasio bankrot!

Sada je i službeno: SsangYong proglasio bankrot!

Na naplatu je stiglo 54,5 milijuna dolara kredita koje SsangYong ne može platiti, a nisu uspjeli ni pregovori oko odgode otplate, te je stoga proglašen bankrot.

Stiže potpuno novi Hyundai Santa Fe
Redizajnirani Hyundai i30 donosi nove motore s 48V blagim hibridnim sustavom
Lamborghini Espada na Abbey Roadu i u Royal Automobile Clubu

Svega nekoliko dana nakon što smo pisali o tome kako je SsangYong pred bankrotom, obistinile su se te najave. Naime, na naplatu je stigao kredit od 54,5 milijuna dolara koje SsangYong nema kako bi platio, a nisu uspjeli ni pregovori oko odgode plaćanja.

Trenutno je SsangYong tražio tri mjeseca odgode kako bi se napravilo restrukturiranje tvrtke, pri čemu je najvažnija racionalizacija troškova. U tome će pomoći i većinski vlasnik tvrtke koji drži 75 % dionica, a riječ je o indijskoj korporaciji Mahinda & Mahindra. SsangYongu nije u prilog išla ni ovogodišnja prodaja koja je pala u čitavom svijetu radi koronavirusa, no tko zna bi li i normalna prodaja pomogla u spašavanju tvrtke.

Podsjetimo se, SsangYong je osnovan 1954. godine, a preimenovanje u SsangYong je obavljeno 1988. godine. Najveći uspjeh je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća kada su tržištu nudili modele Korando i Musso koji su bili napravljeni u suradnji s Mercedes-Benzom.

Od tada su vlasnici tvrtke bili Daewoo Motors, pa kineski SAIC, da bi od 2010. godine većinski vlasnik postala tvrtka Mahindra & Mahindra. Nažalost, ni privlačniji dizajn koji u posljednje vrijeme koristi SsangYong nije pomogao u povećanju prodaje, pa je moguće kako će svjetsko tržište ostati bez još jednog automobilskog brenda.

KOMENTARI