Rješenje za rupe na cestama

Rješenje za rupe na cestama

U Belgiji je Ford napravio precizno izrađene replike nekih od najgorih i najopasnijih udarnih rupa s cesti iz cijelog svijeta

Ford Focus na testovima bočnog i frontalnog udara
10 činjenica o najnovijem Fordu Focusu
Broj žena vlasnica automobila raste većom stopom nego kod muškaraca

Fordovi inženjeri prate opterećenja i naprezanja ovjesa automobila uz opremu koja je slična onoj koju koriste seizmolozi za istraživanje potresa. Svaki prelazak preko neravnina i rupa za vozilo je poput potresa.

Ford je za istraživanje rješenja za udarne rupe na cestama koristio umjetno stvorene ceste na ispitnom poligonu u Belgiji, a inovativni sustav otkrivanja udarnih rupa riješit će problem nedavnina na cestama za vozače novog Forda Focus. Potpuno novi Ford Focus s tehnologijom otkrivanja udarnih rupa može ublažiti utjecaj prelaska preko neravnina; dio je to već postojećeg sustava kontinuiranog nadzora prigušenja udaraca koji nadzire okolinu u svrhu udobnije vožnje.

Sustav detektira kada kotač naiđe na rupu i podešava ovjes tako da kotač ne upadne duboko u rupu. Budući da guma i kotač ne upadaju tako duboko, ne udaraju snažno o podlogu. Stražnji ovjes reagira čak i brže od prednjeg dijela, budući da dobiva signal s prednjeg ovjesa da će naići na rupu. Sve se to događa u djeliću sekunde. Novi sustav otkrivanja udarnih rupa na Ford Focusu dio je opcijske tehnologije kontinuirane kontrole prigušenja udaraca, koji svake dvije milisekunde prati
ponašanje ovjesa, karoserije, upravljača i kočnica te prilagođava ovjes vozila za najbolju kvalitetu vožnje.

Naime, europski vozači trpe grube ceste i plaćaju velike račune zbog oštećenja od udarnih rupa, koje su ove godine bile izraženije zbog hladne i vlažne zime. Udarne rupe u Engleskoj i Walesu popravljale su se svake 21 sekunde u prosjeku prošle godine. Rimske vlasti su obećale popraviti 50.000 rupa na cesti u samo jednom mjesecu, a u Kolnu je ove godine nakon ekstremno hladne zime prijavljeno više od 6000 rupa na cesti.

Udarne rupe nisu krivac samo za nekomfornu vožnju već udarci u duboke i tvrde rupe mogu uzrokovati oštećenje kotača, guma i ovjesa vozila, što rezultira velikim računima za popravke vlasnicima vozila.

KOMENTARI