Q model s najviše sportskih gena

Q model s najviše sportskih gena

Audi RS Q8 najjači je SUV model iza kojeg stoji potpis Audi Sport GmbH

Audi e-tron kroz 24 sata prošao je kroz 10 zemalja
Audi Q4 Sportback e-tron concept
Audi započinje s opozivom dizelskih modela

Kažu da je Audi RS Q8 automobil za svakodnevnu vožnju. Uz 3,8 sekundi potrebnih da se ubrza do 100 km/h svakako spada i u tu kategoriju, a ovaj SUV se uz 600 KS može pohvaliti i s 800 Nm okretnog momenta. U kombiniranoj vožnji troši oko 12 litara, a koju kap ili više uštedjet će korištenjem blagog hibridnog 48-voltnog sustava.

Tijekom usporavanja ili kočenja moguće je povratiti do 12 kW energije te ju pohraniti u ugrađenu litij-ionsku bateriju. Tijekom rada hibridnog sustava koristi se i prednja kamera koja prati kretanje vozila ispred. Dok je Audi zaustavljen, start-stop zaustavlja rad motora, a čim kamera otkrije da je vozilo ispred krenulo i oslobodi se noga s kočnice, pokreće se MHEV tehnologija blagog hibrida. Korištenjem ovog sustava moguće je na 100 kilometara uštedjeti oko 0,8 litara benzina.

Koristi se i deaktivacija cilindara na zahtjev te se pri niskim okretajima i visokom stupnju prijenosa mjenjača deaktiviraju cilindri s oznakama 2, 3, 5 i 8 (rade u prazno). Sve se događa u milisekundama, a ukoliko je potrebna veća snaga koja će se preko 8-stupanjskog automatskog mjenjača i quattro pogona prenijeti na podlogu automatski se četiri deaktivirana cilindra stavljaju ponovo u pogon.

Koristi se prijenos energije na prednje i stražnje kotače u omjeru 40:60, a do 70 posto snage može se po potrebi prenijeti na prednje kotače odnosno do 85 posto na stražnje. Spomenimo i 22-inčne kotače uz širinu gume od 295 mm, što je najveća veličina ikada korištena na nekom Audijevom serijskom automobilu. Ali, moguće je naručiti još i veće, od 23 inča.

Spajanjem RS oznake i SUV oznake dobila se kombinacija visokih performansi, elegancije i fleksibilnosti koja će se moći voziti od početka 2020. godine. Cijena u Njemačkoj za Audi RS Q8 starta od 127.000 eura.

Po prvi put u 25-godišnjoj povijesti Audijevih RS modela napravljeno je spajanje velikog SUV vozila i snažnog V8 biturbo benzinskog 4.0 motora koji će do 200 km/h stići za za 13,7 sekundi, a ubrzavanje će stati na 250 km/h, što je elektronski ograničeno. Za hrabre i koji imaju još koju tisućicu eura za potrošiti opcijski se ta blokada može i maknuti te će se u tom slučaju RS Q8 zaputiti sve do 305 km/h. Zamislite takvo nešto na cesti.

Audi RS 6 Avant, Audi RS 7 Sportback, Audi RS Q3, Audi RS Q3 Sportback, Audi RS 4 Avant i Audi RS Q8

KOMENTARI