Audi SQ8 TDI V8 za vrhunske performanse

Audi SQ8 TDI V8 za vrhunske performanse

Audi je predstavio novi vrhunski model u Q seriji - SQ8 TDI s osamcilindričnim biturbo dizelskim motorom

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro i na struju
Audi S6 i S7 kao TDI modeli s električnim kompresorom
Predstavljen je novi Audi A3 Sedan

Veliki SUV coupe Audi SQ8 TDI kombinira vrhunske performanse i visoku razinu učinkovitosti.

Tehnologija pogona i zračnog ovjesa, uz uključen sportski diferencijal, stabilizaciju kotača i pogon na svim kotačima, osiguravaju dinamično upravljanje. Zračni ovjes u ovisnosti o terenu po kojem se vozi mijenja visinu vozila do 90 milimetara.

4.0 V8 biturbo motor s 320 kW (435 KS) kombinira ogromnu snagu s visokom razinom ekonomičnosti i integrira cijeli paket high-tech rješenja. Motor razvija 900 Nm okretnog momenta u području od 1.250 do 3.250 o/min. To omogućuje da 4.0 TDI ubrza SUV-kupe kao sportski automobil: do 100 km/h stiže za 4,8 sekundi, a elektronička granica postavljena je na maksimalnih 250 km/h. Prijenos snage se odvija putem tiptronic mjenjača s osam stupnjeva prijenosa i sa stalnim quattro pogonom na sve kotače.

Električni kompresor (EPC – electric powered compressor) nadopunjuje rad dvaju turbopunjača pri pokretanju vozila i ubrzavanju pri malom broju okretaja motora, omogućujući V8 TDI-ju da spontano razvija svoju snagu. EPC pogonsku snagu dobiva iz 48-voltnog električnog sustava, koji je ujedno i okosnica blagog hibridnog sustava (MHEV) kombiniranog s litij-ionskom baterijom.

U stvarnom svijetu, MHEV tehnologija smanjuje potrošnju za 0,5 litara na 100 kilometara. U WLTP ciklusu, ovaj veliki SUV kupe troši prosječno 7,8 litara.

Kao što je i tipično za S modele, u unutrašnjosti prevladavaju tamnije boje. Standardna sportska sjedala ukrašena su S natpisom i imaju kontrastne šavove dok se opcijska (na zahtjev) S plus sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu i visokim bočnim jastučićima opcionalno mogu opremiti funkcijama kontrole klime i masažom. Dekorativni umetci su izrađeni od matiranog četkanog aluminija dok su ugljik ili hrast dostupni kao alternativa.

Karakteristični vanjski elementi naglašavaju Audi SQ8: osmerokutna singleframe rešetka s dvostrukim žaluzinama okružena je velikim matiranim srebrnim okvirom. Tu su i S ispušni sustav, 21-inčni kotači kao standard, a ekskluzivni 22-inčni kotači dostupni su na zahtjev. Horizontalne linije, poput svjetlosne trake na stražnjoj strani i traka iznad crnog difuzora, naglašavaju širinu ovog SUV kupea dok se standardna LED prednja svjetla automatski reguliraju izneđu dugih i kratkih, a HD matrix tehnologija dostupna je kao opcija.

Audi SQ8 TDI bit će na mnogim europskim tržištima dostupan krajem ljeta 2019. godine, a cijena u Njemačkoj počinje od 102.900 eura.

KOMENTARI