Proizvodnja automobila će i dalje kasniti radi nedostatka čipova

Proizvodnja automobila će i dalje kasniti radi nedostatka čipova

Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) očekuje kako će do kraja lipnja podmiriti ''minimalne zahtjeve'' potražnje za automobilskim čipovima, rekao je predsjednik Mark Liu.

Svjetska premijera: novi Mitsubishi L200
45 godina Volkswagen Passata
Novi logo marke uvertira je u novu eru marke Nissan

Prema pisanjima raznih medija, predsjednik tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), koja proizvodi čipove koji se koriste u automobilskoj industriji, očekuje kako će do kraja sljedećeg mjeseca, odnosno lipnja podmiriti ”minimalne zahtjeve” potražnje za automobilskim čipovima.

Naime, već neko vrijeme pojedini proizvođači usporavaju proizvodnju, neki su zaustavili proizvodnju, a neki novi modeli i lagano kasne, a sve radi nestašice čipova koji su potrebni u proizvodnji. Tu glavnu ulogu igra Tajvan, kao država s najvećim proizvođačima takvih čipova, a obećali su kako će povećati kapacitete proizvodnje. Doduše, nestašica se počela javljati još u prosincu prošle godine, a oni su navodno počeli proizvoditi više već u siječnju, no nestašica je i dalje prisutna.

”Danas procjenjujemo kako smo napravili sve što se planiralo dva mjeseca prije zacrtanog roka, a minimalne potrebe bit će podmirene do kraja lipnja”, no na pitanje znači li to i prestanak nestašice čipova, Mark Liu je rekao ”Ne. Mora proći neko vrijeme između dvije faze, a lanac opskrbe je dug i kompliciran, a posebno kad je riječ o automobilskim čipovima. Opskrba traje od sedam do 8 mjeseci.” Osim proizvođača automobila, nestašica čipova se već počinje osjećati i u drugim granama, kao što je potrošačka elektronika. No izgleda da bi se proizvodnja mogla stabilizirati, a nestašica u potpunosti nestati do kraja ove godine.

KOMENTARI