Proizvedeno je pola milijuna Dustera

Proizvedeno je pola milijuna Dustera

Crveni Duster 4x4 Prestige jubilarni je, 500-tisućiti primjerak druge generacije koji je proizveden u Mioveniju

Kako funkcionira pametni telefon kao multimedijski zaslon u novom Sanderu?
Dacia – mali brend s velikim planovima
Novi Duster stiže već dogodine, a još veći SUV sa 7 sjedala Dacia priprema za 2025. godinu

Fusion crveni Duster, s 1.3 TCe benzinskim motorom snage 150 KS, kupio je kupac iz Francuske, a Dacijin terenac druge generacije proizveden je u rumunjskoj tvornici u Mioveniju. Svakog dana navedena tvornica proizvede 1400 vozila, od čega 1050 Dustera. Jedan Duster koristi od nedavno i Papa Franjo.

Prva generacija modela Duster krenula je u proizvodnju 2010. godine i otad je proizvedeno više od 1,7 milijuna vozila. Paleta vozila Dacia prodaje se u 44 zemlje, a glavna su izvozna tržišta Francuska, Italija i Španjolska.

Druga generacija legendarnog modela za Rumunjsku i Grupu Renault lansirana je prije dvije godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Tada je Duster najviše obnovljen u interijeru, a u međuvremenu je dobio i novi 1.3 TCe benzinski motor.

Novi Duster najprodavaniji je SUV na tržištu u Rumunjskoj i drugi najprodavaniji model na francuskom tržištu nakon vozila Logan. U Rumunjskoj je 2018. proglašen automobilom godine, a poznata britanske novine The Sun dodijelile su mu titulu „Vozilo godine s najboljom vrijednošću” na tradicionalnoj gala večeri.

„Uspjeh se temelji na kompetentnim, ozbiljnim i odgovornim timovima. To je slučaj i kod marke Dacia. Duster je kultni model marke Dacia proizveden u Mioveniju na kojem rade sve ekipe Grupe Renault u Rumunjskoj i želim im se svima zahvaliti. Moramo i dalje biti podrška jedni drugima, odgovorni i pedantni kako bismo zadržali svoju konkurentnost. Proizvodimo atraktivna, kvalitetna i konkurentna vozila koja naši kupci zaista cijene. Danas gradimo svoju budućnost u jednoj od najvećih tvornica Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi”, rekao je Miguel Oliver-Boquera, izvršni direktor tvornice vozila Dacia.

U tvornici s automatiziranim proizvodnim procesima u posljednjih pet desetljeća proizvedeno je više od 6,8 milijuna vozila. Proizvedeno je više od 8 različitih modela: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (u izvedbi limuzine, karavana, furgona i kamioneta), Dacia Sandero i Dacia Duster.

U istoj toj tvornici proizvode se i karoserije i dijelovi za izradu vozila iz palete Global Access za ostale tvornice Grupe Renault u cijelom svijetu. Svake 54 sekunde proizvede se jedno vozilo, a više od 90 % proizvedenih vozila namijenjeno je za izvoz.

Dacia godišnje proizvede 350 000 vozila u Rumunjskoj, čemu je potrebno dodati više od 500.000 motora i više od 500.000 mjenjača, od kojih dio izvozi rumunjski odjel za logistiku i Međunarodna logistička mreža Alijanse (Alliance International Logistics Network, AILN), najveći logistički centar Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

KOMENTARI