Porsche Taycan ima novi rekord na stazi Nürburgring

Porsche Taycan ima novi rekord na stazi Nürburgring

Razvojnom vozaču Porschea, Larsu Kernu, trebalo je samo 7 minuta i 33 sekunde za krug u modelu Taycan Turbo S, a to je ujedno i najbrži krug za serijski električni automobil.

Porsche u prvih devet mjeseci u plusu 3 posto
Potpuno novo: Apple Music u Porsche Taycanu
Nova GARAŽA je na svim kioscima: Otkrivamo kako proći tehnički od prve, a vozili smo Porsche Macan, Mitsubishi Outlander, Jeep Wrangler

Nikad prije električni automobil iz serijske proizvodnje nije napravio brži krug na stazi Nürburgring Nordschleife: Razvojnom vozaču Porschea, Larsu Kernu, trebalo je samo 7 minuta i 33 sekunde za krug u modelu Taycan Turbo S. Sportska limuzina bila je opremljena s novim Performance paketom i posebnom opremom Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), a u odnosu na serijski model promijenjeni su samo propisani sigurnosni kavez i trkaća sjedala. Težina vozila odgovarala je serijskom automobilu. Javni bilježnik bio je prisutan kako bi potvrdio novo rekordno vrijeme na stazi dugoj 20,8 kilometara u njemačkoj regiji Eifel, dok je TÜV Rheinland potvrdio kako je cestovni automobil koji ruši rekorde bio serijske proizvodnje.

Performance paket uključuje 21-inča velike RS Spyder Design kotače sa sportskim gumama Pirelli P Zero Corsa odobrenim za cestu, koje su sada dostupne za Taycan. Mješavina gume slična je onoj kod trkaćih guma. Dodatni sastavni dio Performance paketa je ažurirani softver regulacije voznog postolja, Porsche 4D-Chassis Control, koje je prilagođeno sportskim gumama. On analizira i sinkronizira u Taycanu sve sustave voznog postolja u stvarnom vremenu.

Performance paket prodaje se preko Porsche Tequipmenta. Prvo će biti dostupan samo u Njemačkoj i isključivo za sportsku limuzinu Taycan Turbo S, modelske godine 2023. Ova vozila će se proizvoditi krajem srpnja 2022. godine. Sam Performance paket trebao bi biti dostupan tek krajem godine. Plan je da se dogradnja izvrši nakon prve isporuke, u Porsche radionicama, u Zuffenhausenu. Uključen je prijevoz do i od tvornice, kao i odobrenje pojedinačnog vozila i registracija Taycana. Cijena za Performance paket iznosi 13.377,32 eura uključujući 19 posto poreza na dodanu vrijednost. Tvorničko jamstvo za model Taycan ostaje nepromijenjeno. Sportske gume prvenstveno su dizajnirane za vožnju na stazi. Kupci se stoga u bilo kojem trenutku mogu vratiti na standardne cestovne gume. Nije potrebno vraćati izvorni softver šasije.

KOMENTARI