Policija se oglasila o smanjenju sposobnosti vozača

Policija se oglasila o smanjenju sposobnosti vozača

Liječnik je dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom

209 smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2019. godini
Oduzimanje vozačke dozvole, zatvor, pa čak i oduzimanje vozila
Jammerom otključao Ford Focus i ukrao novac iz vozila

Policija je, potaknuta nedavnom prometnom nesrećom na naplatnoj postaji Sv. Helena i medijske napise vezane za priopćenje Kordinacije Hrvatske obiteljske medicine, pojasnila obvezu i odgovornost liječnika u slučaju smanjenja sposobnosti vozača.

Iz policije napominju da liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policijskih uprava i postaja o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. U 2017. godini policija je zaprimila 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj – lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.

Odredbama članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19), propisano je da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.

Odredbom članka 10. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (NN 137/15, 132/17), kojeg temeljem zakonske ovlasti donosi ministar zdravstva, liječnik je dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja, prema istom Pravilniku, predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom.

Po primitku izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku.

Vezano uz konkretni slučaj prometne nesreće koja se 11. srpnja 2019. dogodila na naplatnoj postaji Sv. Helena, zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka.

Liječnica je to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, a zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. navedenog Zakona. Temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izuzeli su traženu liječničku dokumentaciju koju im je tom prilikom navedena liječnica predala.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je osnovana sumnja da je liječnica počinila prekršaj iz članka 233. stavka 3. kažnjivo po stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog čega je protiv liječnice pokrenut prekršajni postupak izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna.

KOMENTARI