Ovo je nova Kia Sportage, u potpunosti prilagođena europskom tržištu

Ovo je nova Kia Sportage, u potpunosti prilagođena europskom tržištu

Hyundai je u SAD-u predstavio sedmu generaciju kompaktne limuzine Elantre
Stigla je peta generacija Toyote RAV4
Novi Hyundai Santa Fe dolazi i s plug-in hibridnim pogonom

Kia je predstavila već petu generaciju kompaktnog SUV modela Sportage, a najnoviji se model odlikuje svojim jedinstvenim dizajnom, a gotovo sve je novo na novoj generaciji. Novi Sportage je postavljen na N3 platformu, što je omogućilo lakši razvoj dvije izvedbe.

Europska izvedba je duga 4515 mm i kraća je za 85 mm u odnosu na izvedbu za SAD i Južnu Koreju, a ujedno je 30 mm duža od prethodne generacije. U odnosu na prethodnu generaciju međuosovinski je razmak povećan za čak 100 mm i sada mjeri 2680 mm, no to je još uvijek 75 mm manje od produžene izvedbe. Sportage je širok 1865 mm i visok 1645 mm, a prtljažnik mjeri 591 litru osnovnog obujma, do se preklapanjem sjedala obujam povećava na 1780 litara.

Dizajn je poprilično hrabar i zanimljiv, a po nama je pogođen, no ipak treba vidjeti kako izgleda uživo. No sigurni smo kako će se mišljenja podijeliti samo na sviđa mi se/ne sviđa mi se, a onih neodlučnih neće biti.

Što se tiče pogonskih sustava, u ponudi će biti 1,6-litreni T-GDI turbo benzinac s blagom hibridnom tehnologijom (MHEV) a nudit će se u izvedbi sa 150 KS i 180 KS, a tu je i hibridni Sportage (HEV) koji dolazi s 1,6-litrenim T-GDI benzincem kombiniranim s elektromotorom od 44,2 kW i baterijom od 1,49 kWh. Top model je plug-in hibridna izvedba (PHEV) čiji sustav razvija ukupnu snagu od 265 KS, a tu je i 13,8 kWh baterija.

Kia ne ostaje dužna ljubiteljima dizelaša, pa će novi Sportage biti dostupan i s 1,6-litrenim dizelašima u izvedbi sa 115 KS i 136 KS, a u ponudi su, zavisno o motorima, ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa ili 7-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke.

Unutrašnjost donosi 12,3-inčnu digitalnu instrument ploču te 12,3-inčni multimedijski zaslon koji su postavljeni jedan do drugoga, a komande klima uređaja su odvojene i imaju fizičke kotačiće za podešavanje temperature, što uvijek hvalimo. Tu je i novi kotačić automatskog mjenjača koji je zamijenio ručicu.

Nova Kia Sportage premijeru ima na predstojećem IAA salonu automobila, a u salone stiže početkom sljedeće godine, po još nepoznatim cijenama.

KOMENTARI