Moderna unutrašnjost i više sigurnosti za Daciju Sandero i Sandero Stepway

Moderna unutrašnjost i više sigurnosti za Daciju Sandero i Sandero Stepway

Dacia je objavila nove detalje o trećoj generaciji Sandera i Sandera Stepway, a sada dolazi s više sigurnosnih sustava, ali i bez dizelskih motora, a i dalje će nuditi dobar omjer uloženo – dobiveno.

Dacia Bigster koncept je najava novog velikog SUV-a sa 7 sjedala
Novi paket opreme Extreme i snažniji električni motor za Daciju Spring
Test: Dacia Jogger Extreme 1.0 TCe 110 7 sjedala

Prije par tjedana Dacia je objavila prve fotografije nove generacije Sandera i Sandera Stepway, a jučer su konačno objavljeni detalji oko motorizacije, dimenzija, novosti u sigurnosnim sustavima, kao i fotografije unutrašnjosti. Odmah ćemo spomenuti i kako je istovremeno predstavljena i treća generacija limuzine Logan, no on više neće biti u ponudi na našem tržištu, pa ga nećemo opisivati.

Moderan dizajn odlikuje obje inačice, bez obzira iz kojeg ih kuta gledate, a za razliku od dosadašnjih generacija, kod nove je razlika u dizajnu klasične i Stepway izvedbe nešto veća.

Tako Stepway dobiva drugačiji prednji poklopac motora s izraženijim linijama, drugačiji prednji branik s drugačijim okvirima prednjih svjetala za maglu, proširene blatobrane, a tu je i drugačiji stražnji branik, krovni nosači i drugačiji donji dio vratiju.

Obje izvedbe se ističu novim dizajnerskim potpisom prednjih i stražnjih svjetala, a potrebno je naglasiti da serijski sve izvedbe imaju prednja i stražnja svjetla u LED tehnici. Serijski se sada nude i 6 zračnih jastuka, a Sandero će biti opremljen i eCall sustavom za automatski poziv u nuždi, a u opciji će biti dostupni i sustavi za automatsko kočenje i sustav za nadzor mrtvog kuta.

Novi Sandero je dug 4.088 mm, širok 1.848 mm i visok 1.499 mm, a udaljenost od tla mu je 133 mm. Sandero Stepway je nešto duži s 4.099 mm i viši s 1.535 mm, a ima i veću udaljenost od tla od 174 mm. Međuosovinski razmak je dug 2.605 mm, a obje verzije nude i prtljažnik od 328 litara u osnovnom obliku.

Promjena ima i u pogonskim agregatima, pa je tako početni motor sada jednolitreni SCe sa 65 KS i ručnim mjenjačem s pet brzina koji je dostupan samo kod izvedbe Sandero. Obje izvedbe će se moći opremiti jednolitrenim turbakom s 90 KS i oznakom TCe, a serijski dolazi sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, dok je u opciji automatski CVT mjenjač.

U ponudi ostaje i ECO-G izvedba koja kombinira jednolitreni turbo benzinac sa 100 KS i plinsku instalaciju, a uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. S novom generacijom prestaju se nuditi izvedbe s dizelskim motorima, a moguće je da će u budućnosti biti dostupan i hibridni pogon.

Potpuno nova unutrašnjost donosi moderan dizajn i kvalitetnije materijale, ali i novi sustav Media Control koji omogućuje upravljanje radio uređajem, telefonom i navigacijom izravno s pametnog telefona koji se može smjestiti na posebnom nosaču na vrhu armaturne ploče. Navedeno dolazi serijski na svim izvedbama, a u opciji su inačice Media Display i Media Nav s posebnim zaslonom koji dolazi u veličini od 8 inča.

Za sada nema nikakvih službenih informacija o cijenama novih modela koji se kod nas očekuju u siječnju iduće godine, no neslužbeno se doznaje kako bi cijena mogla ostati otprilike na razini sadašnje, što znači oko 75.000 kuna za početni model. S time bi novi Sandero i Sandero Stepway mogli postati bestseleri na našem tržištu.

KOMENTARI