Mobilna budućnost na velikim udaljenostima: Volkswagen Gen.Travel koncept

Mobilna budućnost na velikim udaljenostima: Volkswagen Gen.Travel koncept

Volkswagen je u Chantilly Arts & Elegance u blizini Pariza predstavio inovativnu studiju dizajna koja će redefinirati mobilnost budućnosti na velikim udaljenostima, a riječ je o potpuno električnom vozilu koji vozi autonomno na razini 5.

ZET isprobao autobus na vodik koji ne zagađuje, pa jednog dana možda krenu u redovite vožnje Zagrebom
Lightyear 0: započela serijska proizvodnja automobila na (djelomičan) solarni pogon
Hoće li Volkswagen stvarno ugasiti Golf?

Volkswagenov najnoviji koncept Gen.Travel donosi mnoštvo inovacija, a ujedno je i nova kategorija vozila koja se smješta između limuzine i MPV-a. Gen.Travel je autonomno vozilo koje vozača pretvara u opuštenog putnika, koji time dobiva vrijeme za druge stvari – posao, opuštanje, zabava i obitelj.

Koncept Gen.Travel ima jedinstveni modularni koncept interijera koji se može prilagoditi za svako putovanje. Ovisno o konfiguraciji, mjesta je za do četiri osobe, a za poslovna putovanja ovo vozilo postaje konferencijska dvorana s četiri udobna sjedala i stolom u sredini. Pritom dinamička rasvjeta stvara ugodno radno okruženje i izbjegava opasnost od kinetoze, odnosno mučnine kretanja.

S druge strane, konfiguracija za noćenje omogućuje pretvaranje dva sjedala u dva kreveta koja se mogu rasklopiti u potpuno ravan položaj. A čak i tada inovativni sigurnosni sustav osigurava maksimalnu sigurnost. Sustav rasvjete utječe na proizvodnju melatonina kako bi putnici lakše zaspali i probudili se prirodno.

Za obiteljska putovanja, Gen.Travel s prednjim sjedalima može se konfigurirati za zabavu djece pomoću proširene stvarnosti (AR), a svi HMI (sučelje čovjek-stroj) elementi proizvedeni su korištenjem održivih materijala, u kombinaciji s recikliranim ili prirodnim materijalima.

Futuristički vanjski izgled podijeljen je u dva dijela: prozirna, staklena kabina uklopljena je u donji dio u kojem su smještene sve tehničke značajke. Rub prozora je u razini struka, što ga čini vrlo niskim, kako bi se olakšao pogled prema van. Istovremeno, kada putnici leže ravno u automobilu, ne doživljavaju nikakve vanjske utjecaje. Krilna vrata pak olakšavaju ulazak i izlazak.

Za maksimalnu udobnost, Gen.Travel ima aktivni ovjes eABC (električni Active Body Control) koji unaprijed izračunava vertikalne i bočne pokrete kao što su ubrzanje, kočenje ili skretanje i u skladu s tim optimizira stil vožnje i putanju. Umjetna inteligencija (AI) i platooning – potpuno autonomna vožnja u konvojima – koriste se za daljnje povećanje autonomije za putovanja na velike udaljenosti.

KOMENTARI