Početak kraja za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem!

Početak kraja za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem!

Manje od nesretnih 13 godina je ostalo do trenutka do kada će biti zabranjeno prodavati automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem u Europskoj Uniji.

Sony je predstavio koncept Vision-S 02, a uskoro bi mogla početi i proizvodnja
HYVIA predstavlja prototip Renault Mastera Van H2-TECH i stanicu za opskrbu vodikom
Nissan predstavlja EV36Zero – centar za proizvodnju električnih vozila vrijedan milijardu funti

13 je mnogima nesretan broj, a izgleda kako ponovno dolazi u negativnom kontekstu. Naime, kako stvari trenutno stoje, za 13 godina, odnosno 2035. godine, na tržištu Europske unije nećete moći kupiti novi automobil osim ako on nije pogonjen isključivo strujom! To je vrlo kratko razdoblje prilagodbe, posebice ako se uzme u obzir da se do tada treba napraviti milijuni novih mjesta za punjenje automobila. A svu tu struju treba proizvesti, zar ne? A to nije uvijek tako da je vrlo ekološko. Stoga se postavlja pitanje, što će donijeti novi propisi i koliko će stvarno smanjenje emisije biti? Naime, Europski parlament je izglasao kako želi smanjiti emisije za 55 % u usporedbi s onima iz 1990. godine! Da, s jedne strane automobili će smanjiti ukupnu emisiju, no s druge strane, koliko će ta emisija narasti prilikom proizvodnje električnih vozila ili samo struje?

Ovu inicijativu su podržali Ford i Volvo, no Njemačko udruženje automobilske industrije VDA je protiv ove odredbe. No bez obzira na to, ako se donese Zakon, on će se morati i poštivati. I koliko god ova činjenica može djelovati strašna, situacija je trenutno toliko nepredvidiva, pa ne znamo što će se dogoditi sutra, a kamoli za 13 godina, do kad možda više neće ni biti EU? Tko zna? Možda ćemo za 13 godina voziti na alkohol kao i u Brazilu ili možda nećemo voziti ništa jer nas ni neće biti. Živi bili pa vidjeli.

KOMENTARI