Lightyear 0: započela serijska proizvodnja automobila na (djelomičan) solarni pogon

Lightyear 0: započela serijska proizvodnja automobila na (djelomičan) solarni pogon

Nizozemska tvrtka Lightyear je započela sa serijskom proizvodnjom prvog automobila na solarni pogon na svijetu – Lightyear 0, a iz tvrtke napominju kako može proći i dva mjeseca između potrebe za dva punjenja putem utičnice.

Volkswagen će na proljeće predstaviti dorađeni ID.3
Jeep najavio svoj prvi potpuno električni model
Električni hyper-SUV koji ubrzava gotovo kao i Rimac Nevera!

Budućnost je električna i tako slušamo već neko vrijeme od proizvođača, no i dalje je najveći problem punjenje, a nakon šest godina razvoja, Nizozemska tvrtka Lightyear je objavila kako ima rješenje, a to je model 0 (nula) koji dolazi s dva zakrivljena solarna panela. Naime, osim klasičnog punjenja na struju, iz tvrtke najavljuju kako su riješili i ubrzali punjenje putem solarnih panela pa nema potrebe za čestim punjenjem automobila.

Lightyear 0 dolazi s baterijom kapaciteta 60 kWh i s jednim punjenjem može prijeći do 463 km, no uz solarne panele autonomija mu se produžuje na 695 km. A kako u Lightyearu računaju da je dnevni prosjek vožnje 35 km, smatraju kako uz puno sunca može proći i dva mjeseca između dva punjenja baterije putem utičnice.

No koliko to stvarno funkcionira ćemo možda jednom moći i isprobati, no sjetimo se kako je Toyota već odavno nudila solarni krov na Priusu, no on je omogućio dodatnu energiju tek za ventilaciju i možda još poneku sitnicu, no autonomija se nije nimalo povećala.

Za proizvodnju je zadužena tvrtka Valmet, koja već ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji automobila, a u početku će proizvoditi jedan model tjedno, a očekuje se kako će se proizvodnja povećati do kraja prvog kvartala sljedeće godine. Cijena za Lightyear 0 je popriličnih 250.000 eura, no iz tvrtke najavljuju kako rade na modelu Two, koji bi putem solarnih panela trebao imati još veću autonomiju, ali i puno nižu prodajnu cijenu.

KOMENTARI