Opel Experimental najavljuje izgled budućih Opel automobila

Opel Experimental najavljuje izgled budućih Opel automobila

Ovaj koncept utjelovljuje tri glavne značajke branda i najavljuje novo poglavlje u Opelovoj filozofiji dizajna uz 4D Opel Vizor.

S ovom električnom Ariyom se kreće na ekspediciju od Sjevernog do Južnog pola
Električni Lexus RZ 450e je “najbolji dekarbonizirani automobil godine”
Lanzador concept: Ni Lamborghini neće biti imun na struju

Ako se pitate kako će izgledati budući Opel modeli, onda je najbolje da dobro promotrite koncept Experimental, koji pruža jasnu viziju u kojem će se smjeru Opel ići sljedećih godina. Ovdje se posebno naglašava aerodinamičnost, prostranost, posebno osvjetljenje unutrašnjosti s laganim sjedalima i najnoviji head-up zaslon.

Jedna od najvažnijih stavki prilikom dizajna Opel Experimentala je nedostatak kroma, a umjesto njega su tu dodatna vanjska osvjetljenja i kontrastna grafika. Experimental je električni SUV koji se temelji na BEV platformi Stellantisa, a dolazi s pogonom na sve kotače.

Experimental ima čiste linije, a klasični bočni retrovizori su zamijenjeni integriranim kamerama u 180 stupnjeva koje su postavljene na C-stupu. Sprijeda se ističe Opelova munja koja je bočno okružena produljenim krilnim osvjetljenjem na vodoravnoj osi, a središnje osvjetljenje na poklopcu motora osvjetljava put do Opelove munje. Tu je i novi 4D Opel Vizor koji uključuje naprednu tehnologiju praćenja ceste i prometa. Straga je napravljena slična shema, s time da je umjesto munje u središtu natpis Opel.

Najnoviji Opelov koncept donosi i aerodinamična zakrilca sprijeda i straga koji povećavaju aerodinamičnost, a u tome im pripomaže i stražnji difuzor, koji se podiže ili uvlači, ovisno o situaciji u vožnji. Tu su i posebne gume koje su razvijene u suradnji s Goodyearom, a napravljene su od reciklirane gume i postavljene su na Ronalove naplatke s aktivnom funkcijom dodatnog povećanja aerodinamičke učinkovitosti.

Iako po dimenzijama spada u C segment, u unutrašnjosti Opel najavljuje prostranost kao u D segmentu, a to je omogućilo pročišćavanje prostora od suvišnih stvari. Upravljač nudi „upravljanje putem žice“, a tu su i lagana sjedala koja kombiniraju tanku, ali izdržljivu 3D mrežastu tkaninu.

Vozači mogu personalizirati informacije prema vlastitim potrebama na tankom Tech Bridgeu, novoj izvedbi Pure Panel zaslona koji se nalazi u aktualnim Opelovim modelima. Umjesto konvencionalnih zaslona, informacije ili zabavni sadržaji prikazuju se pomoću tehnologije proširene projekcije koja je podržana umjetnom inteligencijom i glasovnim upravljanjem. Plutajući, prozirni Pure Pad nalazi se ispred prednjeg naslona za ruke. Može se konfigurirati prema vozačevim osobnim preferencijama, omogućavajući trenutačni pristup najčešće korištenim kontrolama.

Elektrokromatski materijali nude ambijentalno osvjetljenje koje stvara ugodno okruženje. Osim toga, reaktivni materijali mogu poboljšati funkcionalne reakcije. Primjerice, kada drugo vozilo uđe u mrtvi kut, na oblogama odgovarajućih vrata i na head-up displayu prikazuje se upozorenje, čime se pruža dodatna sigurnost za putnike i ostale sudionike u prometu.

Ovaj električni crossover imat će svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem sajmu IAA Mobility u Münchenu (od 5. do 10.09.2023.), gdje će novoj publici predstaviti Opelovu viziju održive individualne mobilnosti.

KOMENTARI