Lexus je prodao preko 2 milijuna elektrificiranih automobila

Lexus je prodao preko 2 milijuna elektrificiranih automobila

Lexus je prvi hibridni model počeo prodavati 2005. godine, a sada je najavljen prvi plug-in hibridni model koji će biti predstavljen ove godine, a potpuno novi električni model će biti predstavljen 2022. godine.

A sada nešto potpuno drugačije iz Toyote: C+WALK T je baterijsko električno vozilo na tri kotača
Toyota mijenja strategiju oko električnih modela
Appy je prvi grad u Francuskoj u kojem se vozi samo na struju

Lexus je pokrenuo elektrifikaciju svojih modela 2005. godine s modelom RX400h, a odmah je postao i uspješan model, posebice na tržištu SAD-a. A sada, 16 godina kasnije, Lexus je uspio prodati preko 2 milijuna elektrificiranih vozila.

Gledajući po državama, najviše takvih vozila je prodano u SAD-u, 540.000 vozila; dok se prodaja u čitavoj Europi zbraja kao jedna država, a tamo je prodano 480 tisuća vozila. Slijedi domaće Japansko tržište gdje je plasirano 400.000 vozila, a slijede Kina (387.000) i ostale zemlje (194.000). Gledajući pak po modelima, najprodavaniji je RX s 518 tisuća vozila, a slijede ES s 384 tisuća vozila, CT s 372 tisuća vozila, NX s 285 tisuća vozila i UX/UXEV sa 137 tisuća vozila dok su svi ostali modeli prodani u 324 tisuće primjeraka.

Budući Lexusovi elektrificirani modeli imat će DIRECT4 i ”steer-by-wire” sustave. DIRECT4, tehnologija distribucije okretnog momenta za sustav pogona na sva četiri kotača, spaja iznimno preciznu kontrolu pogonske sile i osjetljive ”steer-by-wire” sustave koji ubrzavaju reflekse vozila stvarajući dinamičke performanse visoke razine i iskustvo vožnje nedostižno konvencionalnim automobilima koje stimulira svih pet osjetila.

Do 2025. Lexus će u ponudu uvrstiti 20 novih ili unaprijeđenih modela, uključujući više od 10 elektrificiranih modela (potpuno električna vozila, plug-in hibride i hibridna vozila). Ista godina je rok do kojeg brand planira imati ponudu elektrificiranih vozila u cijelom asortimanu Lexusovih modela. Uz navedeno, Lexus očekuje da će do 2025. elektrificirani modeli činiti više od  50% globalne prodaje ove marke vozila.

KOMENTARI