Krenulo je: Njemačka smanjuje poticaje za kupnju električnih i elektrificiranih vozila

Krenulo je: Njemačka smanjuje poticaje za kupnju električnih i elektrificiranih vozila

Iako su se mnogi toga pribojavali, Njemačka bi do kraja godine mogla ukinuti poticaje za kupnju plug-in hibrida i smanjiti naknadu pri kupnji električnih automobila.

Povijesni trenutak: u Draganiću je otvorena prva brza punionica za električna vozila
Mercedes se priprema za potpuni prelazak na struju – najavljene tri nove platforme za električna vozila
Do 2021. godine Seat će ponuditi šest električnih i plug-in hibridnih modela

Električni automobili su skuplji od automobila koje pokreću standardni motori, no radi ekologije i manjeg zagađenja, mnoge su vlade u svijetu odlučile davati poticaje za kupnju električnih vozila. Njemačka je bila među zemljama koje su prve uvele poticaje pri kupnji, a izgleda kako bi se moglo dogoditi kako će biti i među prvim zemljama koje bi mogle te poticaje smanjiti, ili čak i u potpunosti ukinuti. Naime, njemačka vlada planira do kraja donijeti odluku o ukidanju poticaja za kupnju plug-in hibrida, odnosno smanjiti poticaje za kupnju električnih automobila!

Tako bi od 01. siječnja 2023. godine kupci plug-in hibrida mogli ostati bez 4.500 eura poticaja, dok bi se iznos od 6.000 eura za kupnju električnih vozila smanjio. Iz vlade kažu kako je broj električnih i elektrificiranih automobila u stalnom porastu, a očekuje se kako će ih do kraja ove godine biti oko 2 milijuna, a u priopćenju je ministar Robert Habeck napisao ”kako ovakva vozila postaju sve popularnija, pa im više neće trebati državne subvencije”. Inače, njemačka vlada do 2030. godine želi postići cilj da čak 15 milijuna automobila na njemačkim cestama do 2030. godine bude potpuno električno.

KOMENTARI